Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Heli Karhumäki jättää Sana-lehden päätoimittajuuden lokakuun alussa

 
keski-ikäinen-pitkähiuksinen-nainen-hymyilee-ja-katsoo-kohti-Päässään-hänellä-on-valkoinen-lierihattu-lähikuva

– Tämä on ollut unelmatyö, jossa on saanut panna peliin kaikkensa, sanoo Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki. Kuva: Jani Laukkanen

Kansan Raamattuseuran julkaiseman Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki jättää tehtävänsä omasta aloitteestaan lokakuun alussa. Uuden päätoimittajan valintaan saakka vs. päätoimittajana toimii toimitussihteeri Sari Tikkanen.

– Yli seitsemän vuotta Sanassa ovat kuluneet kiitämällä. Seuraajani saa johdettavakseen ammattitaitoisen ja loistavasti yhteen hitsautuneen toimitustiimin sekä ihanan lukijakunnan, joka pitää paljon yhteyttä päätoimittajaan, Karhumäki kertoo.

– Tämä on ollut unelmatyö, jossa on saanut panna peliin kaikkensa, ja se on antanut rikkaita kokemuksia.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Sanassa on toteutettu Karhumäen aikana kaksi formaattiuudistusta. Vuoden 2021 alussa sanomalehtipaperille painettu viikkolehti muutettiin kahdesti kuussa ilmestyväksi aikakauslehdeksi, mikä on saanut lukijoilta kiittävää palautetta.

– Median digitalisoituminen sekä paino- ja postikulujen nousu ovat koetelleet kaikkia kristillisiä lehtiä, mutta uskollisen lukijakunnan ansiosta Sana on pitänyt pintansa taloudellisesti kannattavana mediana. Sanan kivijalkana on merkityksellinen hengellinen sisältö, mutta mediatyö vaatii myös jatkuvaa ulkoasun, kerrontakeinojen ja juttukonseptien kehittämistä. Uusia lukijoita löydetään eniten sosiaalisen median kanavien kautta.

Parhaillaan on työn alla Sanan verkkosivujen ja -sisältöjen uudistaminen.

Karhumäen panos merkittävä lehden kehittäjänä

Sanaa on julkaistu vuodesta 1945 alkaen, ja edelleen sen tehtävänä on vahvistaa kristittyjä ja kutsua yhä uusia ihmisiä Jeesuksen tuntemiseen. Sanan vahvuutena ovat aina olleet ihmisten tarinat, joihin lukijat voivat samastua elämänsä eri vaiheissa.

– Meille ovat yhtä arvokkaita ”tavisten ja julkkisten” haastattelut. Olennaista on aito sisältö ja pohdinta, sillä me emme luo kristityistä kiiltokuvia, Karhumäki toteaa.

Päätoimittajan työhön on kuulunut myös runsaasti seurakuntavierailuja sekä ohjelmavastuuta KRS:n omilla kesäjuhlilla, joita ovat Sanan Suvipäivät ja Heinäveden Kirkastusjuhlat.

– Juhlien kokemukset ja kohtaamiset jäävät mieleen kalliina muistoina ja elämän eväinä.

– Heli Karhumäen panos Sana-lehden kehittämisessä on ollut erittäin merkittävä. Hän on luotsannut muutoksen viikkolehdestä aikakauslehdeksi tiiminsä kanssa kokeneen journalistin ottein. Samalla lehden ydinsanoma on pysynyt kirkkaana, Kansan Raamattuseuran toiminnanjohtaja Ulla Saunaluoma toteaa.

– Helin lähtö on tietysti menetys lehdelle. Olemme todella kiitollisia hänelle näistä vuosista. Sana-lehdellä on pitkä historia ja suuri merkitys sen lukijoille. Näin uskomme olevan myös tulevaisuudessa.

Heli Karhumäki oli Sanan 16. päätoimittaja. Aiemmat ovat olleet järjestyksessä Lennart Pinomaa, Erkki Laitakari, Mauri Tiilikainen, Hannu Pietilä, Veli-Pekka Toiviainen, Tapani Ruokanen, Olli Valtonen, Martti Toivanen, Anita Koskimaa, Tapio Aaltonen, Harri Heino, Heikki Kotila, Sirkku Nyström, Hans Krause ja Hannu Nyman.

Sana-lehden kustantaja on Karas-Sana Oy.