Hedbergiä muistettiin tervalla ja sitruunalla

 

KUVA: Henri Vähäkangas

Juhlavuottaan viettävää F.G Hedbergiä on muistettu omalla leivoksella. Evankelisten opiskelijoiden keväällä järjestämä kilpailu edellytti osallistujilta hyviä perusteluja, ulkonäköä ja makua.

Voiton leivoskilpailussa veivät oululaiset Henri Vähäkangas ja Otso Laxenius kerrotaan Sleyn verkkosivuilla.

Voittajareseptissä yhdistyvät Hedbergin juuret ja luterilainen teologia.

Leivoksen ideoinnin he aloittivat Hedbergin kotiseudun Raahen perinnettä tarkastellen. Raahen perinnettä tuo leivoksen väliin tuleva terva. Tervasta ja sitruunasta tehdään marmeladi ja leivos kuorrutetaan suklaalla.

– Lähetystyötä korostimme sitruunan ja suklaan kautta, Laxenius ja Vähäkangas kertovat.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Voittajakaksikosta Vähäkangas kuvaa itseään gourmetkokiksi ja Laxenius esittäytyy helppoutta korostavaksi käytännön osaajaksi. Piirteet johtivat leivoksen kehittelyssä väistämättä siihen, että kompromisseja oli tehtävä. Yhteistyö sujui kuitenkin hyvin. Ajatustyö kesti noin kuukauden ja sen jälkeen Laxenius ja Vähäkangas viettivät lauantain miettien sitä, mikä voisi toimia oikeasti.

– Apuna oli paperia, kyniä sekä paljon käytännön kokemusta.

Kaksi leivosta päätyi lopulliseen testiin. Laxenius ja Vähäkangas kävivät kovan kamppailun itsensä ja toistensa kanssa ja lopputulos toi kaksikolle voiton kilpailusta.

Laxenius ja Vähäkangas toteavat, että kokeilevan leivoksen pärjäämisellä kilpailussa oli vain kaksi vaihtoehtoa:

– Täysi tuho sekä nolatuksi tuleminen tai sitten se parempi vaihtoehto – voitto.

Leivosta pääsee maistamaan ensimmäistä kertaa Raahen Evankeliumijuhlassa. Laxenius ja Vähäkangas ovat itsekin mukana valmistamassa leivoksia. Leivosta nauttiessa voi myös juhlistaa etukäteen 15. heinäkuuta olevaa Hedbergin 200-vuotissyntymäpäivää.

 

Lue koko juttu Sleyn verkkosivuilta

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie