Hannu Nymanin tunnelmat Billy Grahamin muistotilaisuudesta: Vahva, vaikuttava ja väkevä

 

Billy Grahamin muistojuhlaan osallistui Yhdysvaltojen Charlottessa suomalaisdelegaation ja Hannu Nymanin lisäksi 2500 kutsuvierasta.

Billy Grahamin hautajaistilaisuus oli juuri sellainen, jollaisena olin oppinut Grahamin perheen tuntemaan: Hyvin Jeesus-keskeinen, arkinen, rehellinen, avoin ja humoristinen, raportoi Nyman perjantaina tapahtumapaikalta Charlottesta.

Mukana Yhdysvalloissa, Grahamin syntymäkaupungissa Charlottessa, Pohjois-Carolinassa pidetyssä tilaisuudessa oli 2500 vierasta. Mukaan kutsutussa suomalais-delegaatiossa olivat Raamattuopiston entinen työntekijä Pauli Tuohioja, Pekka Huokana kirkkohallituksesta ja Kansanraamattuseuran entinen toiminnanjohtaja, rovasti Hannu Nyman.

– Uskomaton kokemus saada olla mukana, sanoi Hannu Nyman Radio Deille perjantaina muistotilaisuuden jälkeen.

SRO-ARK, neliöb. 18.7.-14.8. MJa

Hautaan siunaaminen tapahtui vain ydinperheen läsnäollessa. Kutsuvieraat olivat mukana muistotilaisuudessa, jossa kuultiin mm. Grahamin perheen puheenvuoroja.

– Vahva, vaikuttava ja väkevä, tiivistää Nyman kokemaansa.

– Tilaisuus oli juuri sellainen, jollaisena olin oppinut Grahamin perheen tuntemaan. Hyvin Jeesus-keskeinen, toisaalta arkinen, ihmisen todellisuuden huomioiva, rehellinen, avoin ja huumoriakin oli mukana.

Muistoja isästä

Grahamin lapset, Anne, Gigi ja Bunny, Ned ja Franklin kertoivat Nymanin mukaan humoristisesti ja koskettavasti vanhemmistaan. Nymanin mieleen jäi erityisesti tytär Ruth ”Bunny” Grahamin tarina värikkäästä elämästään.

– Bunny kertoi siitä kuinka hän oli kokenut kaksi avioeroa, mutta isä otti silti hänet vastaan. Se kertoi hänen armollisuudestaan ja isän rakkaudestaan.

Billy Grahamin muistotilaisuus ei ollut surujuhla, vaan Jumalan miehen taivasjuhla.

– Billyn poika, Franklin kertoi isänsä pääajatuksesta. Se oli taivas. Se oli ollut isän tavoitteena. Hän oli julistanut sitä, että meidän kaikkien päämäärä tulisi olla taivas. Isä kirjoitti taivaasta, puhui taivaasta ja nyt hän on taivaassa, kertoi Nyman Franklin Grahamin puheen viestistä.

Isä kirjoitti taivaasta, puhui taivaasta ja nyt hän on taivaassa.

Suomalaiset olivat varsin arvovaltaisessa joukossa, sillä mukana muistotilaisuudessa oli mm. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sekä varapresidentti Mike Pence puolisoineen.

Hannu Nyman Billy Grahamin kotimaisemissa Charlottessa, Pohjois-Carolinassa hautajaispäivänä.

– Kyllä, olimme itseämme paremmassa seurassa. Edelliset presidentit, mm. George Bush jr. ja Bill Clinton olivat käyneet jo ennen hautajaisia tapaamassa Grahamin perhettä. Tapasimme myös paljon hengellisen elämän vaikuttajia. Bussissa istuimme Hill Song -seurakunnan johtaja Brian Houstonin takana ja tervehdimme toisiamme. Ja nyt meillä on vielä loppupäivä aikaa tavata näitä kansainvälisiä vieraita täällä tapahtumapaikalla, kertoi Nyman Billy Graham -kirjaston pihalle pystytetystä telttakatedraalista – samantapaisesta, josta Graham aloitti uransa saarnamiehenä.

Amerikkalaisten kansallisomaisuutta

Hautajaisjärjestelyt olivat osoitus saarnaaja Billy Grahamin suuresta arvostuksesta Amerikassa. Grahamin arkku oli nähtävänä kahden päivän ajan Yhdysvaltain kongressin United States Capitol – rakennuksen suuressa kupolihallissa. Hän oli ensimmäinen uskonnollinen johtaja, jonka arkkua vartioi vain presidenteille ja erityisen ansioituneille ihmisille suotu sotilaallinen kunniavartio.

– Olen seurannut uutiskanavia isommasta pienempään. Graham on ollut kolmen neljän tärkeimmän uutisen joukossa kaikkialla. Kun katsoi valtavaa suoraa lähetystä tekevien uutiskanavien joukkoa, tajusi kuinka iso juttu tämä oikein on. Rouva, joka ajoi minut taksilla lentokentältä hotelliin kysyi, että enkö saisi mitenkään mahtumaan häntä taskuun, että pääsisin sinne hautajaisiin, ketoi Nyman.

Billy Graham oli käsittämättömällä tavalla Jumalan käyttämä aarre ja väline tässä asiassa. Ja sai arvostuksen. Siinä jännässä yhdistelmässä oli voimakas sanoma, mutta hän oli henkilönä nöyrä. Eikä  mikään menestysteologian saarnaaja, joka lentelee lentokoneella ja asuu kartanossa. Vaan hän oli tavallinen ihminen, jolle olit tärkeä, olit sitten tavallinen ihminen tai kuningatar Englannista.

Graham on toki itärannikolla sijaitsevan Charlotten kaupungin oma poika ja ylpeyden aihe, mutta myös mies, jonka elämäntyötä arvostetaan laajalti.

– Kun mietitään Yhdysvaltojen nykyistä henkistä ja hengellistä tilaa, kuten Suomessakin, entistä enemmän irtaannutaan kristinuskosta ja etenkin ydinsanomasta. Billy Graham on säilyttänyt asemansa amerikkalaisten sielussa ja ajatuksissa, vaikka hänet tunnetaan nimenomaan evankeliumin julistamisesta; Kristuksen ristintyö ja ylösnousemus, haaste ottaa Kristus henkilökohtaisena vapahtajana vastaan, tehdä parannus ja uskoa evankeliumi. Hän oli herätystoiminnan ytimessä, mutta siitä huolimatta hänellä on edelleen paikka amerikkalaisten sydämissä ja ajatuksissa, sanoi Nyman ja jatkoi:

– Eikä minun käsitykseni muuttunut tällä reissulla. Hän on ollut sama kaikki nämä vuodet 1970-luvun alusta. Sain olla rakentamassa Helsinki Missio -tapahtumaa ja evankelioimiskongressia vuonna 2004. Billy Graham oli käsittämättömällä tavalla Jumalan käyttämä aarre ja väline tässä asiassa. Ja sai arvostuksen. Siinä jännässä yhdistelmässä oli voimakas sanoma, mutta hän oli henkilönä nöyrä. Eikä mikään menestysteologian saarnaaja, joka lentelee lentokoneella ja asuu kartanossa. Vaan hän oli tavallinen ihminen, jolle olit tärkeä, olit sitten tavallinen ihminen tai kuningatar Englannista.