Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Haiyanin tuhoalueelle vihdoin apua – seurakunnat mukana lipaskeräyksissä

 

Lutheran World Relief -järjestön työntekijät tapasivat hädänalaisia lapsia taifuunin runtelemalla Cebun saarella maanantaina.

Filippiineillä supertaifuuni Haiyanin jälkeiset pelastustyöt ovat lähtemässä vasta nyt toden teolla käyntiin. Avustustarvikkeita virtaa maahan ympäri maailman ja muun muassa Yhdysvallat, EU ja YK ovat lähettäneet alueelle hätäaputarvikkeita. Pelastustöitä haittaa kuitenkin ryöstely. Haiyanin pyyhkäisemällä alueella 95 prosenttia ihmisistä kärsii myrskyn tuhoista, alueella tarvekartoitusta tekevä Kirkon Ulkomaanavun kumppanijärjestö arvioi.

– Avun tarve on valtava ja tilanne on hyvin vaikea. Ihmiset ovat todella stressaantuneita. Juuri nyt tarvitaan erityisesti suojia, kun myrsky on tuhonnut talot, Kirkon Ulkomaanavun kumppanin Lutheran World Reliefin maajohtaja Femia Baldao kertoi puhelimitse taifuunin tuhoista pahoin kärsineeltä Cebun saarelta maanantaina.

Hyväntekeväisyysjärjestöt ovat alkaneet kerätä rahaa Filippiinien Haiyan-taifuunin uhreille. Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt katastrofirahastostaan 100 000 euroa taifuunista kärsineiden ihmisten auttamiseen. Kehitysyhteistyöjärjestö Plan Suomi on lahjoittanut katastrofin hätäapuun 50 000 euroa ja valmistautuu lähettämään asiantuntijoita tuhoalueille. Suomen Unicef lähettää 250 000 euroa filippiiniläislasten auttamiseen.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Suomen Punaisesta Rististä kerrotaan, että lipaskeräykset aloitetaan tällä viikolla useissa kaupungeissa. Pelastakaa Lapset ja maailmanlaajuinen World Vision ovat aloittaneet omat keräyksensä.

Eri puolilla Suomea seurakunnat ovat käynnistäneet lipaskeräyksiä Filippiinien taifuunin uhreille. Useimpiin keräyksiin voi osallistua myös tekstiviestillä tai tilisiirrolla.

Sisäministeriö on lähettänyt Filippiineille kolme pelastusalan asiantuntijaa.

– Kirkon Ulkomaanavun rooli on nyt tehdä paikallisten avustusjärjestöjen työ mahdolliseksi. Tämä onnistuu keräysvarojen avulla. Tuhoalueella toimivat järjestöt tarvitsevat tiedon avustuksesta, jotta ne pystyvät hankkimaan kipeästi tarvittua vettä, ruokaa ja suojaa apua tarvitseville, Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen sanoo.

Filippiineillä on edelleen tavoittamatta muutamia suomalaisia, kerrottiin ulkoministeriöstä aamukahdeksan aikaan. Kaikkiaan noin 320 suomalaista on ilmoittanut olevansa Filippiineillä.

Maan hallitus on lähettänyt panssaroituja joukkojenkuljetusajoneuvoja rauhoittamaan ryöstelyä supertaifuunin runtelemassa Taclobanin kaupungissa. Kaupungin kaduille on pystytetty tiesulkuja, ja viranomaiset ovat julistaneet sinne yöllisen ulkonaliikkumiskiellon.

Leyten saaren pääkaupunki on yksi Haiyan-myrskyn pahimmista tuhoalueista. YK:n paikallisviranomaisilta saaman tiedon mukaan yksistään Taclobanissa on kuollut noin 10 000 ihmistä.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)