Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Gospellegenda Heureka palaa vielä kerran

 

Tältä näytti Heureka 1980-luvun lopulla. Alkuperäiskokoonpano soittaa keikan Iso Soitto -festivaaleilla heinäkuussa.

Yksi kotimaisen gospelin jännittävimmistä kesätapauksista nähdään heinäkuussa Iso Soitto -festivaaleilla Keuruulla. Silloin lavalle kapuaa omana aikanaan Suomi-gospelin terävintä kärkeä edustanut Heureka.

Legendaarinen Heureka on 1980-luvulla vaikuttanut gospelyhtye. Nuorten kajaanilaispoikien Jari, Juha ja Tommi Levyn ympärille rakentunut bändi ehti julkaista urallaan kaksi äänitettä, jotka ovat palanen Suomi-gospelin soivaa historiaa. 1980-luvulla nuoruuttaan eläneet eivät ole unohtaneet Heurekaa.

– Comebackia on kyselty jo vuosia, kertoo muusikko ja musiikinopettaja Jari Levy.

KRS Krito 10.-23.6.

Mies tunnustaa itse suhtautuneensa kyselyihin hivenen nihkeästi. Hän huomauttaa puoliksi tosissaan, että comeback-keikka saattaisi pahimmillaan osoittautua täydeksi katastrofiksi.

– Olen ajatellut, että pidetään hyvät muistot eikä pilata niitä comeback-jutuilla!

Heurekan herättäminen henkiin sai uutta tuulta purjeisiin, kun bändiläiset saivat kuulla Warner Musicin digitoineen heidän ensilevynsä masternauhan. Mahdollisuus saada cd-versio äänitteestä, joka on tehty ennen cd-aikakautta, tuntui kutkuttavalta. Samalla virisi ajatus yhdestä keikasta.

– Kun meitä kyseltiin Isoon Soittoon, comeback alkoi tuntua täysin luontevalta, Levy kertoilee tapahtumien taustoja.

Yhteys säilynyt

Heurekan aktiiviajan jälkeen bändin jäsenet ovat jatkaneet elämäänsä jokainen tahollaan.

– Yhteys ja ystävyys välillämme on säilynyt, ja musiikki on kaikille edelleen vähintään rakas harrastus, Levy kertoo.

Mies itse opettaa päätyökseen tulevia musiikin aineenopettajia Oulun yliopiston musiikkikasvatuksen koulutusohjelmassa ja harrastelee siinä sivussa erinäisiä musiikkiprojekteja. Levy on suurelle yleisölle tuttu Pekka Simojoen vetämän Exitin riveistä, ja hän soittaa myös oululaisen muusikon Aki Louhelan bändissä.

”Vielä kerran, pojat!”

Jari Levy kertoo, että alkušokin jälkeen into Heurekan paluun toteuttamiseen on ollut nousujohteinen.

– Kun ajatukseen on tottunut, tuntuu mahtavalta kokoontua rakkaiden bändikavereiden kanssa vaihtamaan ajatuksia ja soittamaan näitä itsellekin tärkeitä biisejä.

Heurekan ystäville on kesän Iso Soitto -festivaaleilla luvassa todellinen herkkupala: bändi soittaa tapahtumassa alkuperäiskokoonpanolla. Lauteille nousevat Jari Levy, Juha Levy, Tommi Levy, Rauno Karmitsa, Tommi Pounusaari ja Mika Juntunen.

Heurekan ensilevyn uudelleenjulkaisu cd-versiona toteutuu samaan aikaan. Mukana cd:llä on myös ennen levyttämätöntä Heurekaa.

– Bonusraidoiksi olemme työstäneet kahta vanhaa biisiä, joita esitimme alkuaikoina paljonkin Heurekan keikoilla, mutta levylle asti ne eivät silloin päätyneet.

Jari Levy sanoo Heurekan tulevan ”vielä kerran, pojat!” -asenteella ja toivoo näkevänsä kaikki uudet ja vanhat Heurekan ystävät kesällä Keuruulla.

Heurekan konsertti lauantaina 25.7. klo 15 on toinen Ison Soiton pääsymaksullisista tilaisuuksista. Toinen on samana iltana esiintyvän amerikkalaisen Neal Morse Bandin konsertti.

Lisätiedot Iso Soitto -festivaalista Ison Kirjan sivuilta: isokirja.fi/isosoitto.