Gospelia rakastava Jenni Taari raivostuu taideaineisiin kohdistuvista leikkauksista

 

Jenni Taari (keskellä), Aleksi Vasko ja Noora Oinasmaa kävivät peruskoulua musiikkiluokalla Kouvolassa. Nyt heillä on yhteinen esiintyvä ja levyttävä kokoonpano.

Opettajan ja laulajan töitä tekevä Jenni Taari raivostuu musiikkiluokkiin kohdistuvista leikkausuutisista osana peruskoulujen säästötalkoita. – Olen itse musiikkiluokat käynyt, ja se on vaikuttanut todella paljon ammatinvalintaani.

– Olen musiikkiluokkien suuri puolestapuhuja, kouvolalaissyntyinen laulaja Jenni Taari julistaa.

Kotimaista gospelgenreä seuraavat tunnistavat kenties Taarin Hanna-Maria Heleniuksen johtamasta Higher Ground -kuorosta, mutta juuri nyt Kymenlaaksossa varttunut laulajatar satsaa myös omiin sooloprojekteihinsa. Esimerkkinä siitä on viime perjantaina ilmestynyt Juhlaan valkeaan -nimen saanut joululevy.

Perheniemi neliöb. 5.3.- MJa

– Tänä vuonna harras Juhlaan valkeaan -joulukiertue ja kaksi isoa Higher Groundin joulukonserttia kulkevat rinnakkain, Jenni Taari tiivistää.

Omien musiikkihankkeittensa ja esiintymistensä ohella Taari opettaa musiikkia, käsitöitä ja liikuntaa Laajasalon peruskoulussa Helsingissä.

Peruskoulut ovat joutuneet sopeutumaan opetus- ja kulttuuriministeriön valtionosuusrahoituksen leikkauksiin. Kuntien valtionosuutta edellisen hallituksen aikana vuosina 2012-2015 neljälläsadalla miljoonalla eurolla. Kuluvalla hallituskaudella lisäsääntöjä on tehty parilla sadalla miljoonalla.

Monet kuntapäättäjät ovat kohdentaneet säästöt supistamalla taideaineiden opetukseen varattuja resursseja tai lakkauttamalla esimerkiksi erityisiä musiikkiluokkia.

– Kaikki taideaineet ja luovat aineet ovat tärkeitä lukuaineiden vastapainona, Taari puuskahtaa.

Hänen nykyisen yhtyeensä muodostaa kolmikko, joka muodostui yhtyeeksi Kouvolan musiikkiluokilla syntyneestä ystävyydestä ja yhteisestä kiinnostuksesta taideaineita, erityisesti musiikkia kohtaan.

Uudella Juhlaan valkeaan -albumilla ja -konserttikiertueella laulaja Jenni Taarin rinnalla musisoivat Aleksi Vasko sellossa ja Noora Oinasmaa pianossa. Levy on maanläheistä ja juurevaa joulumusiikkia, jossa klassisesta musiikista vaikutteita ammentavat piano- ja sellosovitukset yhdistyvät popin ja soulin sävyihin.

”Gospel on minulle se kaikkein rakkain laji.”

– Olemme Nooran kanssa hyviä lapsuudenystäviä ja tehneet keikkoja jo vuodesta 2005 alkaen. Tätä ennen olemme julkaisseet kolme levyä ja uusi joululevy tuli oikeastaan yleisön pyynnöstä, koska viimeisimmästä levystä on jo kahdeksan vuotta ja viimeisimmästä joululevystä yksitoista. Olimme niiden ilmestymisen aikaan tosi nuoria ja pieniä, Jenni Taari nauraa.

– Aleksi on myös Kouvolan kasvatteja ja olemme olleet aikanaan samoilla musiikkiluokilla.

Juhlaan valkeaan -albumi koostuu perinteisistä joululauluista ja muutamasta uudemmasta sävellyksestä, kuten Jipun Kun rakkaus tänä yönä vallan saa -kappaleesta.

– Teimme paljon ajatustyötä kappaleiden valinnassa. Haimme uusia sovituksia vanhoihin kappaleisiin ja halusimme myös tarjota lauluja, joita yleisö on kuullut meidän konserteissa. Olemme jo kahdeksan vuoden ajan tehneet perinteisiä joulukonsertteja, joihin kuitenkin on aina työnnetty myös uusia mausteita joukkoon, esimerkiksi uusia biisejä tai vaikkapa tanssijoita konsertteja värittämään, Taari kertoo.

Levylle valitun Kun rakkaus tänä yönä vallan saa -laulun Jippu kirjoitti alun perin pojalleen.

– Levyllä on paljon äitiyteen liittyviä kappaleita, kuten Jeesuksen äidin Mariasta kertova laulu. Siinä on iso haava minun elämässäni. Olin kymmenen, kun äitini menehtyi.

– Julkaisin ensimmäistä kertaa albumille myös kokonaan itse tekemäni kappaleen, mikä oli jännittävä juttu myös.

Jenni Taarin tausta laulajana juurtuu vahvasti gospeliin ja souliin.

– Gospel on minulle se kaikkein rakkain laji. Sitten on toisaalta se herkkä suomalainen Jenni. Esimerkiksi Jouluyö, juhlayö -kappaleessa tumma soul-Jenni ja herkkä tulkitsija-Jenni yhdistävät voimansa.

”Oma joulunviettoni menee hartaan puolelle.”

Vaikka Jenni Taari hyppelehtii laulajana sulavasti musiikkigenrestä toiseen, yhdessä suhteessa hän tunnustautuu perinteiseksi.

– Olen perinteitä vaaliva jouluihminen. Olen miettinyt, että jos joskus menisi joulun aikaan ulkomaille, niin muuttaisikohan se omaa ajattelua joulusta.

– Minulle joulu on tosi tärkeä juhla. Oma joulunviettoni menee hartaan puolelle. Joulu on pysäyttänyt ihan kouluajoista alkaen. Se on rauhoittumisen aikaa, sellainen virstanpylväs, joka pysäyttää vuoden syklin ja on tärkeä sanomansa puolesta.

Jenni Taari löytyy Radio Dein Herätys! -aamulähetyksen joulukalenterista maanantaina 3. joulukuuta. Joulukalenterin luukku avautuu Radio Deissä arkiaamuisin kahdeksan uutislähetyksen jälkeen.