Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Gospel SM hakee uutta puhtia

 

Gospel SM -tapahtuman johto kokee sukupolven- ja sukupuolenvaihdoksen. Miia Rautkoski ottaa ohjat Markku Sandbergilta. Kuva: Anssi Tiittanen

Vuodesta 1995 järjestetyn kristillisen bänditapahtuman ajankohta vaihtunee syksyyn. Rockin SM –kisojen nimestä aikanaan innoituksensa saanut tapahtuma ei ole verinen kilpailu, vaan uusien evankelioivien bändien näyttäytymisfoorumi.

Kotimaisen kristillisen nuorisomusiikin ainoa vuotuinen tulokaskatselmus Gospel SM elää muutosvaihetta.
Viime vuodet tapahtumaa luotsannut keuruulainen musiikinopettaja Markku Sandberg luopuu tapahtumasta keväällä.

– Evankeliumia on edistetty paljon. Tuntuu hyvältä jättää kisa osaaviin käsiin. Miia Rautkoski edustaa juuri sitä nuoruutta ja energisyyttä, jota Gospel SM kaipaa, Sandberg sanoo tyytyväisenä ennen viimeisiä itse luotsaamiaan kisoja, jotka järjestetään helmikuussa Keuruulla.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Miia Rautkoski on tullut gospelpiireissä tunnetuksi G-Powered -gospelryhmästä. Rautkoski on osallistunut kisoihin artistina sekä toiminut tuomaristossa.

Tapahtuma monipuolistuu

Aikanaan Rockin SM -kisojen nimestä innoituksensa saanut tapahtuma ei ole kovin verinen kilpailu, vaan pikemminkin uusien evankelioivien bändien näyttäytymisfoorumi. Ryhmät soittavat illan aikana kolmen kappaleen setin, ja tuomaristo antaa kaikille esiintyjille kehittymiseen kannustavan kirjallisen palautteen.

Tuomaristo nimeämä voittaja on saanut palkinnoksi pari esiintymistä lähinnä Keuruun Ison Kirjan tapahtumissa.

Miia Rautkoski haluaisi kasvattaa palkintoa useammilla keikoilla eri puolilla maata.
– Toivon, että laajempi näkyvyys herättää kiinnostusta ja innostusta, Rautkoski sanoo.
Tapahtumaan kaavaillaan oheisohjelmaa kuten haastatteluja, liikuntaa ka myös puhetta.
– Tapahtuman olisi hyvä alkaa jo iltapäivällä, jotta se ei venyisi kovin myöhään.

Toimiva tiimi tarvitaan

Rene Hurstin vuonna 1995 perustama tapahtuma tavoitteli aluksi gospelille julkisuutta sekulaarimediassa. Miia Rautkosken mukaan kisojen näkyvyys kristillisten piirien ulkopuolella on vahvasti sidoksissa osallistujiin.
– Näkyvyys syntyy hyvistä osallistujista, jotka tekevät hommaa tosissaan.

Järjestetäänkö kisat liian usein ja olisiko tapahtuman hyvä olla eri paikkakuntia kiertävä?
– Tapahtuma tarvitsee toimiakseen sitoutuneen vapaaehtoisen järjestäjäporukan. Tämä merkinnee sitä, että tapahtuman on yhä oltava vuotuinen ja sen on oltava samalla paikkakunnalla, Miia Rautkoski miettii.

Kisat järjestetään tulevaisuudessa Tampereella. Ajankohta on vaihtumassa syksyyn, ja edessä on siis helmikuun kisojen jälkeen ainakin puolen toista vuoden tauko.
– Uskon, että tämä pieni tauko herättää kiinnostusta ja antaa aikaa valmistautumiseen. Nyt on toimittu monta vuotta samalla periaatteella, kisa ei ole juuri muuttunut.

Uuden vetäjän omat Gospel SM -suosikit löytyvät kisan alkutaipaleelta.
– Ensimmäinen voittaja Mats Aspvik on hyvin monipuolinen. Heavyryhmä Random Eyes on myös tosi hyvä, samoin Habakuk.
Järjestäjät odottelevat helmikuun kisaan demoja, joiden perusteella osallistujat valitaan.

Ilmoittautumisohjeet kisoihin: www.aikagospel.fi