Gospel Power suunnittelee paluuta lavoille

 

Gospel Powerin soittajat ovat pari kertaa kokeilleet yhteissoittoa, ja hyvin meni. Lasse Heikkilän olohuoneessa Heikki Hela, Pete Laarko, Esa Damski ja Jussi Heikkilä. Kuva Lasse Heikkilän albumista

Maineikkaan Gospel Power -yhtyeen paluusta lavoille on haaveiltu jo pitkään. Yhteyeen keulakuva Lasse Heikkilä paljasti Radio Dein aamulähetyksessä, että yhtyeen jäsenet ovat hyväksyneet paluun tietyin ehdoin.

80-luvun gospelin kirkkain tähti, Gospel Power ja Heikki Hela lauloivat: ”Se toimii, se toimii”. Kunnes se yhtäkkiä ei enää toiminutkaan. Kokoonpano lopetti toimintansa vuonna 1988. Sitä seurannutta Edisonia voi pitää vielä jonkinasteisena jatkeena GP:lle, olihan se Lasse Heikkilän ja Heikki Helan vetämä projektibändi, joka ei sitten yhtä levyä pidemmälle päässyt.

Monet 70- ja 80-luvun gospelbändeistä ovat oman ns. reunioninsa tehneet. Heikkilän mukaan Gospel Powerin paluuta lavoille on kysytty viime vuosina kiihtyvään tahtiin.

Perheniemi neliöb. 5.3.- MJa

– Vaikka minulla on ollut kaikenlaisia projekteja koko ajan, viimeisen 3-4 vuoden aikana Gospel Poweria on kysytty keikoille kaikista eniten. 

Heikkilä sanoo olleensa asiaa kohtaan hyvin skeptinen, koska ei mielestään olisi pystynyt pystynyt allekirjoittamaan noita 1970-80 lukujen vaikutuspiiristä syntyneitä lauluja. 

– Se oli aikaa, jolloin puhuttiin paljon siitä, että Jeesus tulee. Se vaikutti myös omaan maailman kuvaan. Ei kiinnostanut opiskella, eikä mennä naimisiin, koska Jeesus tulee. Oli pelko, olenko valmis, jos Jeesus tulee, ettei käy kuin tyhmille neitsyille, pohtii Heikkilä. 

– Pyydän anteeksi, että olen joskus pitänyt yllä sellaista maailmankuvaa. Nyt minä tiedän, että siihen kuuluu ilo ja rauha. 

Heikkilä sanoo, että hän voi allekirjoittaa materiaalia kahdelta viimeisimmältä levyltä. Jotain soitettavaakin siis olisi.

Peruskysymys, miksi?

– Kun paluusta alettiin kyselemään, minun kysymykseni oli: miksi? En saanut siihen vastausta. Jos on vain nostalgiaa, väkeä varmasti tulisi ja sanottaisiin, että hienoa musiikkia. Se ei ole minulle koskaan riittänyt. Pitää olla missio.

– Pyydän anteeksi, että olen joskus pitänyt yllä sellaista maailmankuvaa. Nyt minä tiedän, että siihen kuuluu ilo ja rauha.

Mikä olisi se missio, joka saisi Heikkilän pään kääntymään. Se olisi oman sukupolven nuorten uudelleen kokoaminen yhteen, etsimään jotain sellaista, joka on kerran kadonnut. 

– Monilla sen sukupolven aikaisilla ystävillä oli aktiivinen rooli seurakunnassa. Oli kova halu muuttaa maailmaa. Oltiin lähetystyössä koti- ja ulkomailla. Moni heistä on menettänyt otteensa. Heidän saamisensa koolle, tapaamaan toisiaan ja voimaantumaan, olisi sellainen missio. Se ei olisi vain yksi tilanne, vaan sille pitäisi saada jatkumo. 

Bändiltä vihreää valoa

Tukea ajatukselle on tullut suunnalta jos toiseltakin. 

– Sain vanhalta muusikkokaverilta puhelinsoiton viime viikolla: mitä jos laitettaisiin muutama vanha bändi kasaan, otettaisiin Tampereelta Tullikamari, lämmitettäisiin Ristirock uudelleen, paljastaa Heikkilä. 

– Olemme poikien kanssa huviksemme pari kertaa soitelleet. Ollaan edelleen yhtä hyviä tai huonoja siinä soitossa kuin ennenkin. Otin heihin taas yhteyttä. Haluja tai motivaatiota yhteen reunion-tapahtumaan ei ole, mutta jos saisimme tapahtumien ketjun, johon liittyisi alueen seurakunnat laajemmin, se voisi onnistua. Seurakuntien kanssa voisimme miettiä, millaisia edellytyksiä tuon sukupolven kokoamiseen olisi. Hoitaisimme vanhoja haavoja, kaivaisimme sitä kadotettua näkyä esille. Sitten se voisi kääntyä myönteiselle puolelle. 

Uusi alku entisille nuorille

Jotain konkreettista on jo tapahtunut. Tampereen Tullikamari on varattu syyskuun 8. päiväksi odotettua tapahtumaa varten. Mukana ”entisten nuorten gospeltapahtumassa” olisi ainakin Gospel Power, The Rain ja Jukka Leppilampi. 

– Uusi alku -tapahtuman 40-vuotisgaalan jälkimainingeissa mietittiin miten tuota entisten nuorten paluuta voitaisiin jatkaa? Se oli puhutteleva ilta monella tapaa, sanoo Lempäälän seurakunnan nuorisotyöntekijä ja Uusi alku -tapahtuman nokkamies Jussi Salo, joka on myös The Rein -yhtyeen kitaristi. 

– Olemme poikien kanssa huviksemme pari kertaa soitelleet. Ollaan edelleen yhtä hyviä tai huonoja siinä soitossa kuin ennenkin.

Kyse ei olisi pelkästään yhdestä tapahtumasta tai konsertista. Salo haluaa, että tapahtumasarjan rakentamiseen löytyisi mahdollisimman monta uniikkia väylää. 

– Työnimi voi olla vaikka tuo Ristirock. Haluamme lähteä rakentamaan tätä saamaamme visiota uudelle pohjalle. Kokoonnumme Lempäälän, Kangasalan ja Ikaalisten seurakuntien sekä muiden yhteistyötahojen kanssa juttelemaan mahdollisuuksista parin viikon sisällä. Ja varmasti mukaan saadaan myös muita Pirkanmaan seurakuntia, sanoo Salo. 

Gospel Powerin, The Rainin ja muutaman muunkin bändin paluu saattaa olla nyt vain kuukausien kysymys. 

 

Kuuntele Lasse Heikkilän koko haastattelu tästä:

 

Aiheet