Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Fysiikan professori: ”Luonnonlait eivät kiellä ylösnousemusta”

 

Helsingin yliopiston fysiikan emeritusprofessori Kaarle V. J. Kurki-Suonion mukaan luonnontieteitä ja kristinuskoa yhdistää usko havaitsijasta riippumattomaan todellisuuteen.

Verkkolehti Areiopagissa julkaistussa artikkelissaan Kurki-Suonio valottaa näkemyksiään luonnontieteen ja kristinuskon suhteesta. Esimerkiksi Jeesuksen ylösnousemusta luonnonlait eivät professorin mukaan ”kiellä eivätkä käske”, koska historialliset tapahtumat ovat aina ensisijaisia luonnonlakeihin nähden. Tieteelliset mallit ovat vain selityksiä sille, miten ilmiöiden on todettu yleensä tapahtuvan kontrolloiduissa oloissa.

Ristiriidan sijaan Kurki-Suonio näkee yhteensopivuuden kristinuskon ja tieteen välillä. Niin kristityn kuin tieteenharjoittajankin yhteinen velvollisuus on pyrkiä selvittämään tosiasiat ja arvioimaan niiden merkitys parhaan järkensä mukaan. ”Tässä suhteessa kristinuskon ja tieteen välillä ei ole ristiriitaa”, painottaa Kurki-Suonio.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Kurki-Suonio huomauttaa vielä, että jokainen ihminen on luonnostaan, intuitiivisesti vakuuttunut siitä, että häntä ympäröivä maailma on todellinen. Tämä lähtökohta yhdistää sekä kristinuskoa ja luonnontiedettä. Ja vaikka ihmisen pyrkimykset tavoittaa totuutta jäävät aina vajaiksi, kuitenkaan ”totuuden etsijä ei voi luopua objektiivisuuden tavoitteesta”.

Kurki-Suonion artikkeli Areiopagi-sivustolla.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie