Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

EVAn tutkimuksen mukaan suomalaiset luottavat kirkkoon enemmän kuin kymmenen vuotta sitten

 

– Eduskunnan ja poliitikkojen kannalta tilanne on murheellinen. Suomalaiset luottavat enemmän esimerkiksi Wikipediaan kuin eduskuntaan tai puolueisiin, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto. Kuva: Matti Rajala, EVA

Eniten luottamus on kasvanut tasavallan presidenttiä ja Euroopan unionia kohtaan. Poliitikot ja tiedotusvälineet ovat menettäneet selvästi asemiaan.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on selvittänyt Arvo- ja asennetutkimuksessaan, kuinka paljon suomalaiset luottavat 28:aan erilaiseen yhteiskunnassamme vaikuttavaan tahoon.

EVA teki vastaavan kyselyn vuonna 2009.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Silloin kirkko oli sijalla 21, nyt paria pykälää korkeammalla.

Kirkkoon luottaa 41 prosenttia vastaajista. Korotus kymmenen vuoden takaiseen oli kirkon osalta pieni, prosenttiyksikön verran.

Eniten luotetaan poliisiin (vastaajista 86 prosenttia), puolustusvoimiin (82) ja presidenttiin (81).

– Suomalaisten luottamus poliisiin on hieman lujittunut vuodesta 2009, vaikka viime vuosina yksittäisiin poliiseihin on kohdistunut epäilyksiä, tutkintoja, oikeudenkäyntejä ja tuomioitakin, toteaa EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Sosiaaliseen mediaan luottaa vain kahdeksan prosenttia suomalaisista.

Kysely luottamuksesta on osa EVAn Arvo- ja asennetutkimusta. Tulokset perustuvat 2 073 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Tiedot kerättiin 24.9.–4.10.2018.

EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.