Etiopiassa tilanne hieman rauhoittunut – Kummilapset ovat kunnossa, evakuoitu työntekijä palasi, ja hätäapu saatiin perille

 

Lähetysseura ohjasi viime vuoden lopulla lähes 200 000 euroa humanitaariseen apuun etiopialaisille, jotka joutuivat sodan vuoksi pakenemaan kodeistaan.

Suurimmassa osassa Etiopiaa aseellinen konflikti on rauhoittunut. Suomen Lähetysseuran yhteistyöjärjestöjen työntekijät ovat palanneet tai palaamassa koteihinsa maan pohjoisosiin.

Valtion joukot ovat saaneet takaisin haltuunsa Dessien, Kombolchan ja Woldiyan kaupungit. Sovinnon eleenä valtio on myös vapauttanut merkittäviä poliittisia vankeja. Tigrayn alueella konflikti ja hallituksen joukkojen tekemät ilmaiskut vielä jatkuvat. Konfliktin osapuoliin kuitenkin kohdistuu suuri paine rauhanneuvotteluiden aloittamiseksi.

”Lähetysseuran yhteistyöjärjestöjen työntekijät ovat palanneet tai palaamassa koteihinsa maan pohjoisosiin”, kertoo Etiopian maatoimiston päällikkö Kristiina Ojala.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

”Toimistoja ja kirkon tiloja on ryöstetty, kuten myös Lähetysseuran Dessiessä sijaitseva vierastalo. Huojentavaa on kuitenkin se, että tämänhetkisen tietomme mukaan kaikki työntekijät ja kummilapsemme ovat kunnossa”, Ojala sanoo.

Pääkaupunki Addis Abebassa elämä on jatkunut koko konfliktin ajan lähes normaalina. Lähetysseuran työntekijä Mekonnen Mulat palasi kaupunkiin viime viikon lopulla.

Mekonnen Mulat

”Olen todella iloinen, kun pääsin palaamaan. Lähtiessämme maasta emme tienneet, mihin suuntaan tilanne kääntyy”, Mekonnen kertoo. Hän on jo päässyt kiinni normaaliin työhönsä kuurojen ihmisten parissa. Mekonnen kouluttaa opettajia kuulovammaisten erityistarpeista, ja ensimmäinen koulutus paluun jälkeen on tarkoitus pitää helmikuussa. Työtä tuetaan Suomen kehitysyhteistyövaroin.

Lähetysseura ohjasi viime vuoden lopulla lähes 200 000 euroa humanitaariseen apuun etiopialaisille, jotka joutuivat sodan vuoksi pakenemaan kodeistaan.  Rahaa suunnattiin uudelleen esimerkiksi työstä, jota ei sotatilan takia päästy toteuttamaan. Humanitaarinen apu vietiin perille Bahir Darin ympäristön pakolaiskeskuksiin viime vuoden lopulla. Yli 6000 pakolaista sai esimerkiksi patjoja, vilttejä, ruokaöljyä ja papujauhetta.

Joulukuun lopussa Etiopian parlamentti päätti kansallista dialogia edistävän komission perustamisesta, jonka tehtävänä on etsiä poliittista ratkaisua Etiopian yhteiskunnaan moninaisiin ongelmiin. Muitakin lupaavia signaaleja näkyy:

”Vuosittainen Afrikan unionin johtajien kokous pidetään parin viikon päästä Addis Abebassa. Se on myös merkki siitä , että maan tilanne on rauhoittunut”, Mekonnen sanoo.

Lähetysseuran yhteistyökumppanit pohjoisessa Etiopiassa ovat nyt asettumassa koteihinsa ja käynnistämässä työtä uudelleen. Lähetysseuran työn piirissä nyt rauhoittuneella konfliktialueella on yli 12 000 ihmistä.

 

Aiheet