Etelä-Sudanin itsenäistyminen haastaa Fidan kehitysyhteistyön

 

Ilmakuva Etelä-Sudanin nykyisestä pääkaupungista Jubasta. Pääkaupunki tulee siirtymään Ramkieliin. KUVA: Wikimedia Commons

Afrikan uusimman valtion Etelä-Sudanin heinäkuussa tapahtunut itsenäistyminen Sudanista tuo uusia haasteita kehitysyhteistyölle. Suomen helluntaiseurakuntien kanssa terveys- ja lukutaitotyötä tekevä Sudanin helluntaikirkko on päättänyt pysyä yhtenäisenä etelään kohdistuvasta muuttoliikkeestä huolimatta.

Tilanne on Fidan kehitysyhteistyön kannalta haasteellinen, sillä terveys- ja lukutaitotyötä on tehty juuri nykyisen Sudanin alueella pohjoisessa. Tuolla alueella asuneista, koulutetuista terveys- ja lukutaitovalmentajista useampi kuin joka toinen on kuitenkin jo muuttanut Etelä-Sudaniin.

Myös nykyisen Sudanin alueella toimivien seurakuntien määrä ja koko ovat pienentyneet muuttovirran myötä. Kristittyjen muuttoa selittää osaltaan se, että eteläsudanilaiset ja sudanilaiset kristityt pelkäävät uskonnollisen sorron lisääntymistä Sudanin alueella.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Seurakunnan painopisteen siirtyminen kohti etelää ei kuitenkaan ole johtanut seurakunnan jakaantumiseen.

– Kesäkuussa pidetyssä kirkon vuosikokouksessa päätettiin, että kirkko pysyy yhtenä kuitenkin siten, että hallinto viranomaisten suuntaan on itsenäinen sekä pohjoisessa että etelässä, selvittää Fidan paikallinen työntekijä.

Etelä-Sudan on maailman nuorin ja yksi köyhimmistä valtioista. Asukkaita maassa on 8 260 490. Kansanterveystilanne valtiossa on maailman huonoimpia.

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie