Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Esteetön Suomi -palkinto Suomen saavutettavin kirkko-ohjelmalle

 

Kuva: Antero Aaltonen

Invalidiliitto myönsi Suomen saavutettavin kirkko -radio-ohjelmalle Esteetön Suomi -palkinnon. Palkinto jaetaan tunnustuksena toiminnalle, joka valtakunnallisesti merkittävällä tavalla toteuttaa laajaa näkemystä esteettömyydestä.

Viime kesänä Kirkkohallituksen ja Radio Dein yhdessä toteuttamassa Suomen saavutettavin kirkko -radio-ohjelmassa tutustuttiin saavutettavuuden eri näkökulmiin. Ohjelmakokonaisuudessa myös etsittiin kirkkoa, jossa saavutettavuus toteutuisi mahdollisimman hyvin. Kilpailuun kirkkoja ehdottivat niin kuulijat kuin kirkon vammaistyön neuvottelukuntakin. Voiton vei Kangasalan kirkko.

Suomen saavutettavin kirkko -ohjelman tavoitteena oli nostaa saavutettavuuden teemoja esiin myönteisessä hengessä. Esillä oli muun muassa fyysinen esteettömyys, kehitysvammaisuus, asenteet ja viittomakieli. Kirkkohallituksen asiantuntija, Katri Suhonen, toteaa, että kirkko kuuluu kaikille.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

– Ollakseen uskottava kirkon toiminnan täytyy olla saavutettavaa.

Invalidiliiton esteettömyysasiantuntija Harri Leivo sanoo, että ohjelma huomioi hienosti elämän monimuotoisuuden. Viisihenkinen palkintoraati myös näki, että samaa ideaa voisi käyttää laajemminkin: yhteisöt voisivat etsiä esimerkiksi esteettömyysasioita edistävää henkilöä tai Suomen saavutettavinta koulua.

Esteetön Suomi -palkinto jaetaan kahden vuoden välein tunnustuksena toiminnalle tai kohteelle, joka valtakunnallisesti merkittävällä tavalla toteuttaa laajaa näkemystä esteettömyydestä ja Design for All -periaatteesta. Tänä vuonna kunniamaininnan saivat Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin Ruskis-koulun uusi esteetön piha sekä Tampereen vammais- ja esteettömyysasiamies Jukka Kaukola. Valterin piha-alue on kaikille avoin ja kaikille toimiva monipuolinen ja moniaistinen leikki- ja oppimisympäristö. Jukka Kaukola on tehnyt jo vuosia laajaa yhteistyötä eri järjestöjen, Tampereen kaupungin palvelujen ja opiskelijoiden kanssa.

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)