Hyvät: Äänisisällöt rynnistivät viestintämarkkinoille – Miten pärjää kotimainen kristillinen podcast? Yleinen: ”Osa saattohoitopotilaista kaipaa hengellistä tukea enemmän kuin mitään muuta”

Listasimme Netflixistä 13 katsomisen arvoista Raamattu-aiheista ja kristillistä elokuvaa ja televisiosarjaa

 

Veggietales on lasten animaatiosarja, jossa vihannekset seikkailevat. Sarja perustuu kristillisiin arvoihin. Kuvakaappaus verkosta.

Elokuvia ja televisiosarjoja sisältävän suoratoistopalvelu Netflixin tarjonnassa on tällä hetkellä useita Raamattuun perustuvia ja kristillisiä elokuvia.

 1. Ben-Hur (1959)

Kaikkien aikojen klassikkoelokuva, joka jokaisen olisi nähtävä ainakin kerran elämässään. Lähes neljätuntinen eeppinen kertomus sijoittuu ensimmäiselle vuosisadalle ja kietoo yhteen kristillisiä ja juutalaisia teemoja. Judah Ben-Hur (Charlton Heston) kuuluu juutalaiseen ylimystöön, mutta joutuu yllättäen vankilaan tultuaan roomalaisen ystävänsä pettämäksi eriävien poliittisten näkemystensä takia. Ben-Hurin tarina sisältää selviytymistaistelua, kostoa ja hengellistä kasvua. Kilpa-ajo-kohtaus on elokuvahistorian kuuluisimpia.

 1. Kristuksen viimeinen kiusaus (1988)

Klassikoksi muodostunut elokuva kertoo totutusta poikkeavan tarinan Jeesuksesta korostamalla tämän inhimillistä puolta. Elokuva sai ilmestymisaikoinaan ristiriitaisen vastaanoton kun roomalaiskatolinen kirkko julisti elokuvan ”moraalisesti loukkaavaksi”. Itsekin roomalaiskatoliseksi tunnustautuva ohjaaja Martin Scorsese ei ole pyrkinytkään perustamaan elokuvaansa evankeliumien kuvaukseen Jeesuksesta. Elokuvan lähtökohta on ”ikuinen hengellinen konflikti” hengen ja ruumiin välillä, joka tuo esille erilaisen näkökulman myös Jeesuksen persoonaan ja elämään.

Perheniemi Neliöb. 27.3.- MJa
 1. The Gospel of John (2003)

Tuotantoarvoiltaan hieman vaatimattomammassa Jeesus-elokuvassa kuvataan Johanneksen evankeliumin tapahtumat uskollisesti Raamattua seuraillen. Elokuvan kertojalla on keskeinen rooli sympaattiseksi kuvatun Jeesuksen elämäntarinan eteenpäin kuljettamisessa. Tyyliltään elokuva on kuin uusi versio maailman levinneimmäksi elokuvaksikin kutsutusta Luukkaan evankeliumin mukaan tehdystä Jeesuksesta (1979), jota Suomessa on levittänyt Kansan Raamattuseura.

 1. The Ark (2015)

Brittiläinen BBC Onen tuottama televisioelokuva kertoo Nooasta sympaattisesti ja ajoittain humoristisestikin. Tarinan keskiössä on Nooan ja tämän vaimon lisäksi hänen kolme poikaansa vaimoineen. Juoni sisältää paljon perheen keskinäistä ihmissuhdedraamaa, jota aiheuttaa muun muassa Nooan hulluna pidetty hanke laivan rakentamisesta. Keskeinen teema on uskollisuus niin Jumalalle kuin perheellekin. Elokuvan tapahtumat painottuvat aikaan ennen tulvaa.

 1. The Red Tent (2014)

Kaksiosainen vanhatestamentillinen tarina kertoo Jaakobin ja Leean tyttärestä Dinasta, joka toimii tarinan kertojana. Naisyleisölle suunnatussa tarinassa keskeisessä roolissa ovat ihmissuhteet ja romantiikka, vaikka kertomus saa myös jännittäviä piirteitä. Dinan velipuolen Joosefin tarina on elokuvassa keskeinen sivujuoni.

 1. The Bible (2013)

Jättisuosioon noussut amerikkalainen Raamattu-sarja. Sarjan kymmenessä jaksossa käydään läpi Raamatun keskeisiä kertomuksia sekä Vanhasta, että Uudesta testamentista aikajärjestyksessä. Emmy-ehdokkuudenkin saaneen sarjan tuottivat aviopari Mark Burnett ja Roma Downey. Burnett on pitkän linjan tosi-tv-tuottaja ja Jeesuksen äitiä sarjassa esittävä Downey on tullut suomalaisillekin tunnetuksi pääroolistaan televisiosarjassa Enkelin kosketus. The Biblen TV-ensi-ilta keräsi ennätykselliset 13 miljoonaa amerikkalaiskatsojaa.

 1. A.D. Kingdom and Empire (2015)

The Bible- sarjan tuottajat tekivät A.D. Kingdom and Empiren jatkoksi supersuositulle raamattusarjalle. Sen tapahtumat alkavat Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta. Sarja kertoo jännittävästi apostolien kokemuksista heidän alkaessaan levittää sanaa Kristuksesta. Ensimmäisten kristittyjen elämää hankaloittavat paitsi roomalainen valtiovalta myös ylipappi Kaifaan pyrkimykset kristittyjen nujertamiseksi.

 1. Egyptin prinssi (1998)

Koko perheen laadukas animaatioelokuva kertoo Mooseksen tarinan lapsille sopivalla tavalla. Disney sai haastajan kun Dreamworksin tuottama musikaalielokuva oli tekoajankohtanaan kallein siihen mennessä tehty animaatioelokuva. Siitä tuli myös katsotuin ei-Disney-yhtiön tuottama animaatio. Elokuvan musiikkia on kiitelty ja sen muutamista kappaleista tuli aikoinaan hittejä. Näihin kuuluu Mariah Careyn ja Whitney Houstonin esittämä When you believe.

 1. Joosef – unten kuningas (2000)

Egyptin prinssin suosion vanavedessä Dreamworks teki koko perheen animaatioelokuvan Joosefista. Elokuva on toimiva ja laadukas, vaikka se onkin tehty edeltäjäänsä pienemmällä tuotantovolyymillä ja suoraan videolevitykseen.

 1. Vihannestarinat – talossa (2016)

Lastensarjassa seikkailevat puhuvat tomaatit, kurkut, parsakaalit ja muut vihannekset. Tietokoneanimoidun ohjelman jokaisessa jaksossa on jokin kristillinen opetus, ja se sisältää myös suoria Raamattu-sitaatteja.

Kolme uskoon perustuvaa elokuvaa

Netflixin tarjonnasta löytyy tällä hetkellä kolme amerikkalaiseen kristillisen elokuvan, eli ns. ”faith-based-elokuvan” genreen kuuluvaa elokuvaa. Niille on yhteistä kristillinen arvopohja ja sanoma sekä perus Hollywood-elokuvaa maltillisempi budjetti.

 1. God’s not dead 2 (2016)

Lukio-opettaja joutuu hiillostetuksi viitatessaan oppitunnilla Jeesuksen sanoihin. Hän ei halua pyytää anteeksi sanomisiaan, vaan on valmis menemään oikeuteen puolustaakseen oikeuttaan puhua. Keskeisimpinä elokuvassa ovat Jumalan olemassaoloon ja uskonnolliseen ilmaisunvapauteen liittyvät teemat. Elokuva on ollut edeltäjänsä God’s not deadin tavoin USA:ssa teatterilevityksessä, ja tuottanut myös taloudellista voittoa. Ensimmäinen God’s not dead-elokuva tuotti yli 60 miljoonaa dollaria. Jatko-osan tarina on itsenäinen suhteessa ensimmäiseen elokuvaan.

 1. Courageous (2011)

Elokuva kertoo neljästä poliisista, jotka kamppailevat niin työ- kuin yksityiselämänkin haasteiden parissa. Henkilökohtaisen tragedian seurauksena eräs poliiseista haluaa kunnioittaa Jumalaa tekemällä kirjallisen lupauksen alkaakseen olemaan parempi isä perheelleen. Muut yhtyvät lupaukseen ja ryhtyvät korjaamaan ihmissuhteitaan. Sympaattinen draama sisältää myös toimintaa.

 1. Uskon asia (2014)

Nuori nainen kohtaa opiskelijaelämän ilot ja surut muutettuaan pois kotoaan opiskellakseen yliopistossa. Kristityn identiteetti joutuu koetukselle uuden elämänvaiheen myötä. Biologian professorin pitämät luennot elämän synnystä saavat kyseenalaistamaan opittuja näkemyksiä. Elokuvassa asetetaan voimakkaasti vastakkain tiede ja kreationismi.