Ihmisiä ja ilmiöitä: Venäjän hyökkäys karisti Timo Soinista EU-kriittisyyden: ”Ennen katsoin tahallaan sivuun, kun sopi agendaan vetää turpaan”

Espoon piispanvaalin avauskierroksen kärkinimi Kaisamari Hintikka: ”Toivon, että ratkaisu ei rakentuisi sukupuolen varaan”

 

Espoon piispanvaalipaneelissa syyskuussa Hyvinkäällä. Kuva: Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja

Espoon hiippakunnan piispanvaalin ensimmäisen kierroksen ykkönen Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka vierastaa nais-mies -asetelman korostamista vaalin kakkoskierroksella.

– Sen verran hyvä meininki on ollut sekä omissa tukijoukoissani että itselläni, että en tiedä, miten paljon tässä kannattaa enää terästää [vaalin toiselle kierrokselle}. Ehkä kannattaa vielä miettiä teemoja, mitä kannattaa nyt nostaa aivan erityisesti esille, kun olemme loppumetreillä kahden ihmisen kanssa, kommentoi Hintikka Radio Deille vaalistrategiaansa edessä häämöttävän Espoon piispanvaalin toiselle kierrokselle, jossa vastaehdokkaaksi asettuu Juhani Holma.

Hintikka ja toinen piispanvirkaa tavoitellut naisehdokas Leena Huovinen saivat vaalin ensimmäisellä kierroksella yhteensä 58 prosenttia annetuista äänistä. Jos nämä äänet menevät toisella kierroksella Hintikalle, vaalin tulos on selvä. Hintikka ei kuitenkaan halua korostaa nais-mies -asetelmaa marraskuun 1. päivän äänestyksessä.

Dei Neliöb.20.9.-11.10. MJa

– Oletan ja jopa toivonkin, että ihmiset tekevät ratkaisunsa monipuolisesti erilaisia näkökulmia, ehdokkaiden lahjoja ja vahvuuksia ajatellen, niin että ratkaisu ei pelkästään rakentuisi sukupuolen varaan.

— Jos miettii kaikkia meitä neljää [ensimmäisen kierroksen} ehdokasta, niin erilaiset tekijät vaikuttivat eroavaisuuksiin meidän välillä niin, että sukupuoli ei ollenkaan ollut ensimmäinen tekijä.

Saavuttamaansa ensimmäisen kierroksen selkeää ykköspaikkaa Hintikka ei pidä yllätyksenä.

– Moni oli jo etukäteen kertonut, kuinka aikoo vaalissa äänestää – ja kyllähän tämä tulos oli linjassa sen kanssa, miten tuki oli jakautunut suhteessa eri ehdokkaiden kesken. Aika samassa linjassa tämä oli siihen nähden -– eli ei mikään valtavan suuri yllätys.

Tänään maanantaina järjestetyn Espoon hiippakunnan äänestysprosentti oli 87,5.

– Toivoisin, että äänestysprosentti ei tuosta laskisi vaan päinvastoin – että ihmiset kantaisivat vastuunsa ja antaisivat sen äänensä, joka heillä on. Tosin en olisi yllättynyt, jos äänestysprosentti tuosta pikkuisen laskee, koska voi olla, että siellä on ihmisiä, joilla on sellainen tunne, että he eivät löydä enää omaa ehdokastaan toisella kierroksella.

Kaisamari Hintikka ja Juhani Holma kohtaavat toisensa piispanvaalidebatissa Radio Deissä keskiviikkona 24. lokakuuta kello 9.