Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Espoolaiset perheet tyytyväisiä seurakuntien ristiäisjärjestelyihin, kertoo tuore kysely

 

Espoolaisperheet arvostavat sitä, että pappi ottaa kastetilaisuudessa huomioon koko perheen. Kuva: Antti Rintala

Espoon seurakunnat teettivät ristiäiskyselyn, johon vastasi 800 espoolaista vanhempaa, joiden lapsi on kastettu viimeisen kahden vuoden aikana Espoon seurakunnissa.

Noin 800 espoolaista on vastannut Espoon seurakuntien kyselyyn ristiäisistä. Enemmistö vastaajista on erittäin tyytyväisiä sekä yhteistyöhön papin kanssa että kastetilaisuuden sujuvuuteen.

Ristiäiskyselyyn vastasivat vanhemmat, jotka ovat kastaneet lapsensa viimeisen kahden vuoden aikana Espoon seurakunnissa. Palautekyselyjä on lähetetty marraskuusta 2019 alkaen kastettujen lasten perheille, vastausprosentti on ollut 30 %.

Perheniemi neliöb. 13.-19.5.

Kasteperheet ovat hyvin tyytyväisiä saamaansa palveluun. Huoltajat arvioivat yhteistyötä papin kanssa keskiarvolla 4.8/5. Perheet ovat kiitollisia muun muassa siitä, miten koko perhe ja vieraat otetaan tilaisuudessa huomioon ja vanhempien toiveita kuunnellaan. Korona-aika ei ole vaikuttanut arvosanaan.

Vanhemmat ovat kokeneet tilaisuudet tunnelmaltaan sekä koskettaviksi että rennoiksi:

”Kastepappi teki tilaisuudesta koskettavan ja lämminhenkisen. Tilaisuus toteutettiin vauvan ehdoilla ja perheen toiveiden mukaan. Saimme juuri sellaisen kasteen, kun olimme toivoneet.”

”Pastori oli todella ihana. Hän huomio isosisarukset ja videoyhteyden välityksellä olevat läheiset hyvin. Kastetilaisuus oli rennon herkkä.”

Espoon seurakuntien projektikoordinaattori Heikki Lehti pitää perheiden yksilöllistä huomioimista yhtenä ristiäisten valttikorttina.

– Perheille on tärkeää se, että heitä palvellaan henkilökohtaisesti. Juuri siinä meidän pappimme onnistuvat. Palautteiden mukaan pappimme onnistuvat valmistelemaan kastejuhlat perheen toiveiden mukaan.

Korona-aikana kasteet siirtyivät kodeista kirkkoon

Enemmistö perheistä, 62 % vastanneista, kastoi lapsensa Espoon seurakuntien tiloissa. Kotona tai läheisen kotona ristiäiset järjesti 35 % kyselyyn vastanneista espoolaisperheistä. Seurakunnan tiloissa järjestettävien kasteiden osuus on noussut seurauksena koronarajoituksista. Aiemmin koti on ollut suosittu paikka järjestää ristiäiset.

Espoolaisperheet arvioivat kastetilaisuuden sujuvuutta arvosanalla 4.8/5. Moni kokee tärkeänä, että kaikki tarvittava apu löytyy saman katon alta.

”Kiitos ja plussa kirkon tiloista ja varusteluista — sieltä löytyi kaikki tarvittava! Juhlien järjestäminen oli todella mutkatonta. Isot kiitokset myös kastepäivänä vuorossa olleelle ystävälliselle ja avuliaalle vahtimestarille, joka jaksoi neuvoa ja auttaa.”

Vauvaperheet antavat myös kehitysehdotuksia ristiäisjärjestelyihin

Kastekyselyssä tulee esiin yksittäisinä mainintoina myös asioita, jotka harmittavat perheitä. Nämä harmituksen aiheet liittyvät esimerkiksi kiireen tuntuun joko tilojen käytön tai työntekijän osalta, siihen, että pappi on sekoillut sanoissa lapsen nimen kohdalla tai siihen, että juhlajärjestelyissä on ollut epäselvyyttä esimerkiksi astiaston tai pöytäliinojen osalta.

”Papilla tuntui olevan kova kiire seuraavaan paikkaan ja toimituksesta jäi pois kohta, jossa isovanhempi, kummi ja vanhempi olisivat lukeneet omat kohtansa rukouksesta.”

”Itse kastetilanteessa pappi sekoili nimissä ja oli harmi, että hän paljasti nimen kummeille jo ennen kastetta.”

Vanhemmat kokevat kasteen tärkeänä ja merkityksellisenä

Viime vuonna Espoossa kastettiin yhteensä noin 1400 lasta. Enemmistö kasteperheistä kokee ristiäiset itselleen merkityksellisiksi. Vanhemmat arvioivat kasteen tärkeyden itselleen keskiarvoisesti 4.8/5.

– Kasteita pidetään merkityksellisinä ja tärkeinä tapahtumina. Tämä kertoo mielestäni siitä, että perinteet ovat ihmisille tärkeitä ja myös hengellisyys kuuluu edelleen luontevasti lapsen syntymään ja uuden elämän ihmeeseen.

Tällä hetkellä kastetilaisuuksissa ei ole väkimäärärajoituksia koronaan liittyen. Ristiäisissä noudatetaan edelleen turvavälejä, maskisuositusta sekä hyvää käsihygieniaa.

– Lapsia on syntynyt tänä vuonna Espoossa aiempaa enemmän ja myös kasteita on ollut hiukan enemmän kuin vuonna 2020. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole suurempaa ruuhkaa, vaan kasteita on pidetty tasaisesti ja viime vuoden syyskesän kaltaista ruuhkahuippua ei ole tullut, summaa Heikki Lehti.