Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Ensi lauantaina on lupa villiintyä keväästä

 

Kuva: Erja Taura-Jokinen

Suomi 100 –juhlavuoteen kuuluu neljä Luonnon päivää, jolloin kansaa aktivoidaan lähtemään ”pirtistä pihalle”. Ensi lauantai, 20.5., on niistä yksi. Turussa astellaan silloin arkkipiispan virka-asunnon puistosta luontobongaukseen.

Luonnon päivät on yksi laajimmista Suomi 100 -juhlavuoden hankkeista. Tavoite on saada suomalaiset viettämään kukin omalla tavallaan luontojuhlaa 4.2., 20.5., 17.6. ja 26.8.2017.

Kirkko osallistuu Luonnon päiviin mm. järjestämällä Villiinny keväästä -bongaustapahtuman Turussa Aurajoen rannalla.

SRO neliöb. 10-16.6.

Paikallisina asiantuntijaoppaina ovat luonnonsuojelupiirin aluepäälliköt Hannu Klemola ja Tarja Marsh. Mukana ovat myös Suomen luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen ja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija Ilkka Sipiläinen, jonka vastuualueisiin kuuluvat yhteiskunta ja kestävä kehitys.

Sipiläinen on katsonut kristillistä teologiaa jo vuosikymmenten ajan ympäristönäkökulmasta. Omiin arjen valintoihin hänellä kuuluu mm. pyöräily töihin kaikkina vuodenaikoina. Hän vakuuttaa, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko on vahvasti luonnon puolella.

– Kirkko on nimennyt luomakunnasta huolehtimisen yhdeksi kolmesta keskeisestä tehtävästään. Kirkko myös sai vuonna 2015 Suomen luonnonsuojeluliiton palkinnon luovasta ympäristötyöstään sekä materialismin vastavoimana toimimisesta.

Ympäristödiplomi on käytössä jo yli sadassa seurakunnassa. Luontobongaus alkaa ensi lauantaina Turussa kello 13 Piispankatu 9:stä. Mihin osallistujien katseet halutaan tuolloin kiinnittää?

– Luojan luomakunnan ihmeellisyyteen ja arvokkuuteen. Ja tietysti myös oman, satavuotiaan Suomen ainutlaatuiseen luontoon ja historialliseen Aurajoen maisemaan, sanoo Ilkka Sipiläinen.

Luonnon päivän tilaisuuksia järjestetään laajalti eri puolilla Suomea.

Heinolan seurakunnassa vietetään juhlapäivää Kurenniemen leirikeskuksessa reformaatio- ja luontoteemoin sekä istuttamalla omenapuu.

Haminassa Virolahden kappeliseurakunta on mukana paikallisessa Arktika-tapahtumassa, jossa paneudutaan lintumaailman tapahtumiin. Ohjelmassa on mm. luontokirkko.