Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Emeritusprofessori Heikki Räisänen on kuollut

 

Helsingin yliopiston pitkäaikainen Uuden testamentin professori Heikki Räisänen nukkui pois uudenvuoden aatonaattona 74 vuoden iässä.

Viime vuosikymmenien kansainvälisesti merkittävin suomalainen raamatuntutkija Heikki Räisänen on kuollut. Hän kuoli Terhokodissa 30.12.2015. Helsingissä 1941 syntynyt Räisänen teki elämäntyönsä Helsingin yliopistossa, jossa hän toimi Uuden testamentin eksegetiikan professorina 1975–2006.

Tutkijana Räisänen oli ”rohkea, laaja-alainen, syvällinen ja poikkeuksellisen tuottelias”, kuvaa kirkkohistorian professori Aila Lauha Vartija-lehden muistokirjoituksessa. Räisäsen tutkimusalana oli evankeliumitutkimus, Paavali-tutkimus sekä varhaiskristillisyyden historia.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Vuonna 1994 Räisäsen johtama tutkijayhteisö nimettiin kuudeksi vuodeksi Suomen akatemian huippuyksiköksi. Akatemia hyväksyi myös Räisäsen johtaman uuden eksegetiikan huippuyksikön vuosille 2000–2006.

Heikki Räisänen vihittiin nuorena papiksi, ja pappi hän oli kuolemaansa saakka. Räisänen esitti jo varhain perinteistä kristinuskoa kritisoivia näkemyksiä. Hän kyseenalaisti muun muassa Jeesuksen neitseestäsyntymisen, Uuden testamentin ihmekertomusten paikkansapitävyyden, Jeesuksen ylösnousemuksen ja toisen tulemisen.

Räisänen luonnehti itseään ”kulttuurikristityksi”. ”Hänen juurensa on kristinuskossa, vaikkei hän voikaan yhtyä esimerkiksi uskontunnustuksen väittämiin sellaisenaan”, kuvasi Martti Mäkisalo Suomen Kuvalehden artikkelissa vuonna 2012.

Heikki Räisänen toimi Vartija-lehden päätoimittajana 1989–2000.

 
artikkelibanneri Uusi Tie