Elina Lepomäki: ”Suomi on haastava maa keskiarvosta poikkeaville”

 

– Suomessa puhutaan minusta fasistina, kun olen esitellyt ajatuksiani, vaikka tavoittelen päinvastaista. Se on aivan absurdia, sanoo Elina Lepomäki. Kuva: Kristian Tervo

– Suomi on tilastojen valossa ihan hyvä maa keskiversoisesti suomalaisille. Mutta muualta tulleille tai vähänkin keskiarvosta jollakin tavalla poikkeaville yksilöille Suomi on aika haastava maa, sanoo kansanedustaja Elina Lepomäki.

Kokoomuksen kapinakansanedustajaksi tituleeratun Elina Lepomäen mielestä suomalaisten ei pitäisi pelätä ulkomaalaisia eikä maahanmuuttajia.

Helsingissä syntynyt diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri ei sitä ainakaan itse tee. Ja miksi pelkäisi – korkeasti koulutettuna, Saksassa lapsuutensa eläneenä ja ulkomailla työskennelleenä 36-vuotiaana parlamentaarikkona?

IK neliöb. vko 25-26.MJa

– Tunnen hirveästi ihmisiä, jotka ovat tulleet tänne eri syistä, eri maista ja eri lähtökohdista. Monelle heistä täällä on aika haasteellista olla, ja moni heistä pyrkii täältä jossain elämäntilanteessa pois. Se on minusta hirveän harmi, hän pahoittelee.

Lepomäen eilen julkaisemassa 700-sivuisessa Vapauden voitto –kirjassa hän perustelee kantaansa.

”Eihän tänne kukaan ihminen tule sen takia, että pääsisi paikkaamaan meidän kestävyysvajetta.”

– Ihmisen merkitys ei tule lainkaan siitä, missä hän on syntynyt tai minkähän näköinen hän on – tai mikä hänen seksuaalinen suuntautumisensa on. Ihmisarvo on jakamaton, kiteytti Lepomäki ihmiskäsityksensä perusprinsiipin Radio Deissä Tapani Ruokasen haastattelussa tänään perjantaina.

– Ihminen ei muuta kaipaa kuin päästä elämään tavanomaista elämää ja päästä toteuttamaan omia ja läheistensä unelmia turvalliseen ympäristöön.

Elina Lepomäki on  suorastaan huvittunut viime vuosien maahanmuuttokeskustelusta.

– Sitä, kuinka tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa, koska meillä on kestävyysvaje. Eihän tänne kukaan ihminen tule sen takia, että pääsisi paikkaamaan meidän kestävyysvajetta, kokoomusedustaja puuskahtaa.

– Meidän pitää pitää huolta siitä, että tänne halutaan tulla sen takia, että tämä hyvä ja turvallinen paikka. Turvallisuus on ensimmäinen lähtökohta, mutta pitää olla myös mahdollisuudet viettää hyvää, ihmisarvoista elämää ja mahdollisuus tavoitella unelmia, joille meille pitäisi Suomessa olla – riippumatta ihmisen taustasta – paljon enemmän tilaa kuin nyt.

Elina Lepomäen haastattelu Isäntänä Tapani Ruokanen -ohjelmassa on kuunneltavissa kuukauden ajan Radiot.fi-sivustolla.