Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Egyptin presidentti rauhoitteli kristittyjä

 

Eguptin uusi presidentti Mohammed Mursi kutsui maansa kristillisten kirkkokuntien johtajat luokseen 27. kesäkuuta. Kuva: www.dioceseofegypt.org

Egyptin vastikään valittu uusi presidentti Mohammed Mursi tapasi kuun vaihteessa maan kristillisten kirkkokuntien johtajat. Hän vakuutti heille pitävänsä kristittyjä yhdenvertaisina kansalaisina muslimien kanssa ja varmistavansa, että kaikkien kansalaisten oikeudet toteutuvat. Tapaamisesta kertoo tiedotteessaan Egyptin, Pohjois-Afrikan ja Afrikan sarven anglikaanien ylin johtaja, piispa Munir Hanna Anis.

 

Noin kymmenen prosentin vähemmistönä Egyptissä elävät kristityt ovat pelänneet muslimiveljeskuntaa edustavan presidentti Mursin valtaantulon merkitsevän, että heitä aletaan syrjiä entistä enemmän. Suositulla egyptiläisellä El Bashayer -verkkosivustolla väitettiin toukokuussa Mursin sanoneen:

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

– Emme anna [toisen presidenttiehdokkaan] Ahmed Shafiqin tai kenenkään muun estää toista islamilaista maamme valtausta. Heidän [kristittyjen] on tiedettävä, että valtaus on tulossa, Egyptistä tulee islamilainen, ja heidän täytyy maksaa  [muilta kuin muslimeilta perittävää] jizya-veroa tai muuttaa maasta.

Toisaalta Mursi ilmaisi vaalikampanjansa aikana myös haluavansa rakentaa demokraattisen ja nykyaikaisen valtion, joka takaisi uskonnonvapauden ja oikeuden rauhanomaisiin mielenosoituksiin.

Yllättävä käänne

Egyptin perustuslakituomioistuin kuitenkin hajotti viime vuodenvaihteen vaaleissa valitun parlamentin, jossa muslimiveljeskunnalla ja sitä radikaalimmilla islamisteilla on enemmistö, ja maan sotilasneuvosto otti vallan siviileiltä itselleen. On epäselvää, jääkö myös vasta valittu presidentti pelkäksi keulakuvaksi vai suodaanko hänelle todellista valtaa.

Kristityille sotilaiden väliintulo on pienempi paha.   

– He ovat siitä helpottuneita, koska nyt saattaa olla mahdollista, että maan hallitus tulee olemaan sekulaari eikä islamistinen, kopteihin kuuluva ihmisoikeusjuristi Athanasius Williams kertoi Compass Direct -uutistoimistolle.

Tapaamisessaan kirkkokuntien johtajien kanssa uusi presidentti Mohammed Mursi lupasi nyt osallistua uskonnollista sopua edistäviin keskusteluihin sekä varmistaa esimerkiksi oikeuden rakentaa kirkkoja, piispa Munir Hanna Anis kertoo.
”Tulin tästä 35 minuuttia kestäneestä tapaamisesta hyvin rohkaistuneena. Minun on sanottava, että tämä presidentin aloite merkitsee halua vakuuttaa kristityille, että hän on kaikkien egyptiläisten presidentti”, arkkipiispa toteaa tiedotteessaan.