Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Egyptin kristityt joutuvat viettämään hautajaisia kaduilla suljettujen kirkkojen johdosta

 

68-vuotiaan kopti-kristityn miehen hautajaisia vietettiin Dimshau Hashimin kaduilla. (World Watch Monitor)

Koptikristityt eri puolilla Egyptiä ovat pakon edessä joutuneet viettämään hautajaisia kaduilla, koska heidän kirkkojaan on suljettu.

Koptien oma uutissivusto nimeltään Watani raportoi 68-vuotiaan Wadih Habib Henein hautajaisista, joita vietettiin Dimshau Hashimin kylässä Minyan kuvernoraatissa 6.9.2018. Kylän kristityt joutuivat elokuussa hyökkäyksen kohteeksi, kun väkijoukko protestoi erään koptin kotona vietettyä rukouskokousta vastaan. Alueella ei ole kyläkirkkoa. Samoihin aikoihin myös toisen saman alueen kylän Abu Greerin kaduilla vietettiin koptinaisen hautajaisia. Tässäkään kylässä ei ole kirkkoa.

Toisen kuvernoraatin Asytin alueella sijaitsevassa Qasr Haidarin kylässä taas vietettiin katuhautajaisia 31.8 2018. Kylän kirkko on suljettu muslimien protestien seurauksena. Koptikristityn miehen hautajaisia vietettiin myös niin ikään Asytin alueella sijaitsevassa Dairoutin kaupungissa Pyhän Mooseksen kirkon edustalla. Kirkko suljettiin 20 vuotta sitten, eivätkä kristityt ole tämän jälkeen saaneet lupaa sen avaamiseen.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Koptit kieltäytyvät “sovittelukokouksesta”

Dimshau Hashimissa 31.8. tapahtuneen iskun yhteydessä yhteensä 19 muslimia pidätettiin heidän hyökättyään koptien koteihin. Tämän jälkeen koptit kutsuttiin paikallisten muslimijohtajien kanssa ”sovittelukokoukseen”, mutta he kieltäytyivät siitä.

Minyan piispa Macarius totesi, että tällaisten kokousten seurauksena on yleensä Egyptin kristittyjen kansalaisten lainmukaisen suojelun sabotoiminen. Paikallinen ihmisoikeusaktivisti Ezzat Ibrahim sanoo, että näiden kokousten järjestäjät näyttävät vihreää valoa samanlaisten tapahtumien toistamiselle ja ääri-islamin lisääntymiselle. Hän haastaa Minyan uutta kuvernööriä varmistamaan, ettei näitä kokouksia käytetä lainmukaisten oikeudenkäyntien korvaamiseen.

Watani raportoi, että koptien yhteisö aloitti Dimshau Hashimissa kolmen päivän paaston 10.9. rukoillakseen rauhaa omaan kyläänsä.

Lähde

Lue lisää Egyptin tilanteesta.

 
Open Doors neliömainos artikkelin jälkeen