Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Egyptiläispiispa neuvoo maan kristittyjä pysymään rauhallisina

 

– Egyptistä ei voi tehdä pelkästään muslimivaltiota

Egyptin levoton tilanne huolestuttaa maan kristittyjä. Egyptin anglikaanipiispa Mouneer Hanna Anis neuvoo kristittyjä kaikesta huolimatta pysymään rauhallisina ja osallistumaan yhteiskunnan toimintaan ja poliittiseen elämään.

– Kristittyjen ei pidä eristäytyä eikä antautua pelon valtaan. Rohkaisen heitä pysymään rauhallisina ja olemaan rauhantekijöitä, piispa Mouneer totesi Seurakuntalaiselle Egyptin Assuanissa, jossa vietettiin viikonloppuna saksalaisen lähetyksen sairaalan satavuotisjuhlia.

Mouneer Hanna Anis ei myöskään pidä hyvänä sitä, että kristityt muuttaisivat maasta pois vaikean tilanteen vuoksi.

– Vain maassa läsnä ollen voimme todistaa uskostamme. Muuten käy kuten esimerkiksi Irakissa, Iranissa ja Libanonissa. Kristittyjen läsnäolo Egyptissä on hyväksi muslimeillekin, koska me voimme tuoda yhteiskuntaan eri näkökulmia, piispa sanoi.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Perustuslaki valmisteltiin kiireessä

Piispa arvostelee perustuslain pikaista valmistelua ja läpivientiä. Valmistelussa olivat aluksi mukana myös liberaalit muslimit ja Egyptin kristilliset kirkot, mutta vetäytyivät siitä, kun kansalle ei annettu tarpeeksi aikaa pohtia ja tutustua ehdotukseen, eikä eri näkökantoja otettu huomioon. Uudesta perustuslaista äänestettiin joulukuussa, jolloin tiukka islamistinen siipi voitti. Piispa on huolissaan siitä, että perustuslaki pikemminkin jakaa kansaa kuin yhdistää sitä.

– Perustuslaki valmisteltiin kiireessä ilman yksimielisyyttä, hän toteaa.

Piispa näkee maan tulevaisuuden hyvänä, jos nykyinen hallinto ottaa huomioon eri ryhmien mielipiteet.

– Jos hallinto on kaikki osapuolet huomioiva eikä toisia poissulkeva, näen Egyptin tulevaisuuden hyvänä. Jos hallinto sulkee muut ryhmät ulkopuolelle, se aiheuttaa aina rauhattomuutta ja epävakautta. Egyptistä ei voi tehdä pelkästään muslimivaltiota. Me kaikki egyptiläiset haluamme rakentaa maatamme käsi kädessä muslimien kanssa, piispa Mouneer sanoi.

Egyptin 84,5 miljoonan kansasta on muslimeja noin 87,5 prosenttia. Kristittyjä on noin 12 prosenttia, joista koptit ovat suurin ja vanhin ryhmä.

Vuokko Vänskä
Assuan