Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Earth Hour -ilmastotapahtumaan osallistuvat myös seurakunnat

 

Maailman suurimmalle kynttiläillalliselle voi osallistua kotonaan tai kirkossa. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski / WWF

WWF:n eli Maailman luontosäätiön organisoimaa Earth Hour -tapahtumaa vietetään lauantaina 28. maaliskuuta klo 20.30-21.30. Teemana on tänä vuonna maailman suurin kynttiläillallinen.

Yksinkertaisimmillaan Earth Houriin voi osallistua sammuttamalla tapahtuma-aikana turhat valot tunnin ajaksi. Earth Houria voi kuitenkin viettää monipuolisemminkin. Esimerkiksi WWF kannustaa kotisivuillaan sulkemaan sosiaalisen median, sytyttämään kynttilän ja syömään kynttiläillallista kavereiden kanssa.

Viime vuonna tämä maailman suurin ilmastotapahtuma keräsi maailmalaajuisesti lähes kaksi miljardia osallistujaa. Kampanjaan osallistumalla niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin voivat ilmaista huolensa ilmastonmuutoksesta. Tänä vuonna WWF haluaa nostaa esiin ruokaan liittyvät ympäristövaikutukset. 

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Useat seurakunnat ovat tänäkin vuonna mukana osallistumassa Earth Houriin järjestämällä tapahtumaa tai vähintäänkin sammuttamalla valoja. Ympäristöasiat ovat koko ajan tärkeämpiä myös seurakunnissa ja osallistumalla Earth Hour -kampanjaan myös seurakunnat voivat viestittää huolensa ilmastonmuutoksesta.

Earth Hour seurakunnissa

Seurakunnista mukana erilaisin tempauksin ovat ainakin Haagan ja Pakilan seurakunnat Helsingissä, Hangon suomen- ja ruotsinkielinen seurakunta, Järvenpään seurakunta, Oulun seurakuntayhtymä, Tampereen evankelis-luterilaiset seurakunnat, Tikkurilan seurakunta, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Ulvilan seurakunta sekä ekumeeninen Karmeliittayhteisö Kallion kirkossa Helsingissä.

Osallistuvat seurakunnat sammuttavat valoja kiinteistöistään ja hautausmailtaan tai järjestävät ilmastoteemaisia hartaustilaisuuksia kynttilänvalossa.

Tampereen evankelis-luterilaiset seurakunnat ovat osallistuneet Earth Houriin jo useamman vuoden.

– Viime vuonna kokoonnuttiin tunnelmalliselle kynttiläehtoolliselle tuomiokirkkoon, tänä vuonna vastaava tapahtuma järjestetään vanhassa kirkossa. Kirkko on tuon tunnin ajan vain kynttilöin ja lyhdyin valaistu, yhteiskunnallisen työn pastori Ville Aalo kuvailee.

Tampereen seurakuntien ehtoollishetki huomioi Earth Hourissa myös englanninkieliset osallistujat.

– Ehtoollishetki järjestetään kahdella kielellä. Teemme ekumeenista yhteistyötä anglikaanisen ICCK:n (The International Congregation of Christ the King) kanssa ja jumalanpalvelus toimitetaan myös englanniksi.

Earth Houria vietettiin ensimmäisen kerran Australian Sydneyssä vuonna 2007, ja silloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Maailmalle levinneeseen tempaukseen otti osaa viime vuonna yksityisinä ja yritysten kautta noin kaksi miljardia ihmistä.

Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Viime vuonna osallistujia oli jo merkittävästi, kun kymmenet tuhannet suomalaiset näyttivät tukensa ilmastonsuojelutyölle osallistumalla pimeään tuntiin.

Lähde: WWF, Earth Hour