Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Duudsonit: ”Koulut kannattaa käydä”

 

Duudsonien Jarppi Leppälä esitteli ”Tekoja”-kampanjan tatuointia Radio Dein haastattelussa. Kuva: Samuli Kortelainen

KUUNTELE KLIPPI. Kirkon Ulkomaanavun ”Tekoja”-kampanjan tukijoiksi lupautuneet Duudsonit, haluavat auttaa kehitysmaiden nuoria eteenpäin. Stunt- ja viihdemaailmassa vaikuttavilla teinisuosikeilla on viesti myös suomalaisille nuorille: – Koulut kannattaa ehdottomasti käydä loppuun!

Äärimmäisistä tempuistaan tunnetuille Duudsoneille on satanut pyyntöjä erilaisiin hyväntekeväisyystempauksiin sen jälkeen, kun viihderyhmä lupautui mukaan Ylen Nenäpäivä-keräykseen. Monista kyselyistä pohjalaiset miehet valitsivat kirkon avustusjärjestön hankkeen.

– Tämä asia on meidän sydäntä lähellä. Me olemme itse olleet sellaisia tyyppejä, jotka ovat aina unelmoineet ja halunneet nähdä asiat isona – ja sitten aika moni niistä unelmista on vuosien varrella toteutunut, Jarno Laasola, yksi Duudsoneista, perustelee.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Puhumme nuorten pelastamisesta. On kysymys Afrikan nuorista, joista monella edessä näyttäytyy tulevaisuus katulapsina tai huumekauppiaina. Elinikä odotus on lyhyt ja olosuhteet tosi huonot. Tällä kampanjalla pystytään oikeasti tekemään jotain hyvää näiden nuorten hyödyksi, että heillä olisi parempi tulevaisuus ja sitä kautta saataisiin pelastettua Afrikkaa laajemminkin.

 Jarppi Leppälä: ”Olemme oppineet kantapään kautta”

Nuorten koulutukseen ja työllistymiseen tähtäävä hanke sai Duudsonien omantunnon liikahtamaan. Kansainvälisissäkin ympyröissä läpimurtoa yrittänyt viihdealan nelikko on joutunut kokemaan, mitä hankaluuksia opintojen keskeyttäminen on heille itselleen aiheuttanut.

– Meillähän on jäänyt koulut kesken lukion jälkeen, kun olemme lähteneet rakentamaan tätä omaa juttua. Tämän kampanjan aikana on tajunnut, että jos ei olisi edes tätä kahdentoista vuoden koulutusta alla, ei Duudsonin jutun rakentaminen olisi ollut mahdollista, Jarno Laasola tunnustaa.

Toinen ryhmän jäsen, Jarppi Leppälä arvioi, että paremmalla koulutuspohjalla Duudsonien ei olisi tarvinnut ”rakentaa kaikkea vaikeimman kautta”.

– Kyllä se on vaatinut kovasti töitä. On vaatinut kantapään kautta oppimista, että ollaan päästy näin pitkälle. Pärjäämisen puitteet tulevat silti suomalaisesta yhteiskunnasta: ollaan saatu käydä koulua ja opittu lukemaan ja laskemaan.

Duudsonien viesti suomalaisille nuorille on ytimekäs ja yksinkertainen:

– Koulut kannattaa ehdottomasti käydä. Sitä ei välttämättä aina nuoruuden huumassa ymmärrä sitä. Muistan itsekin kironneeni monta kertaa, kun taas pitää herätä kouluun, mutta niiden heräämisten arvon on vanhempana ymmärtänyt, Jarppi Leppälä naurahtaa.

Maailmassa on 1,2 miljardia 15-24-vuotiasta nuorta, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Lähes 90 prosenttia heistä asuu kehitysmaissa. Kirkon ulkomaanapu on käynnistämässä kaksivuotista ”Tekoja”- kampanjaa, joka tukee nuorten koulutusta ja työllistymistä kehitysmaissa.

Kuuntele Jarppi Leppälän ja Jarno Laasolan sekä Kirkon ulkomaanavun Afrikka-yksikön päällikkö Saara Lehmuskosken haastattelu Radio Dein ohjelma-arkistosta.

Kuuntele, miksi Duudsonit ottivat käsivarteensa avain-tatuoinnin (toimittaja Kai Kortelainen):

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)