Dosentti Juha Hiltunen: Torinon käärinliina on vaikuttava elämys

Turun Martinkirkon näyttely.

Turun Martinkirkossa esillä oleva teemanäyttely Torinon käärinliinasta on saavuttanut suuren suosion.

-Ihmisiä näyttää kiehtovan näytelyn avaama konkreettisuus. Nykyajan ihmisillä on paljon uuslukutaidottomuutta Raamatun tapahtumista. Näyttelyn havainnollistamat tapahtumat iskevät rajusti, Juha Hiltunen kuvailee näyttelyssä käyneiden ihmisten kokemuksia.

Martinkirkossa on mahdollisuus päästä katsomaan alkuperäisen kokoista kankaalle tulostettua valokuvaa Torinon käärinliinasta. Kopio on tilattu Amerikasta.

– Tämän vuotinen näyttely on lähtenyt liikkeelle todella vauhdikkaasti. Kävijöitä on riittänyt runsaasti. Näyttelyyn on tulossa myös isoja koululaisryhmiä, näyttelyn tieteellisenä asiantuntijana toimiva Hiltunen kertoo.

SEKL_valona ja suolana 1kk

Hiltunen uskoo näyttelyn suosion perustuvan sen tarjoamaan konkreettiseen kuvaan Jeesuksen elämästä ja kuolemasta.

– Ihmiset ovat nykyisellään usein vieraantuneet siitä, kuinka väkivaltainen Jeesuksen kuolema todellisuudessa oli. Ristiinnaulitseminen oli hyvin väkivaltainen tapahtuma.

Aiheesta kirjan kirjoittanut Hiltunen itse pitää liinaa aitona.

– Mitä enemmän tähän aiheeseen perehtyy sen mahdottomammalta tuntuu pitää tätä väärennöksenä. Ei näytä olevan enää muuta vaihtoehtoa kuin uskoa tämä aidoksi.

– Perinteinen jakaumahan tässä asiassa on, että noin 60 prosenttia tutkijoista ja ylipäätään ihmisistä, jotka ovat yhtään perehtyneet aiheeseen, pitävät liinaa aitona. 40 prosenttia puolestaan epäilee tai ei usko ollenkaan. Liinan aitouteen uskovien määrä on kuitenkin kasvanut hiljalleen ja tasaisesti.

Torinon käärinliina -näyttely on esillä Turun Martinkirkossa 5.6 saakka. Näyttely on ainoa laatuaan Pohjoismaissa. Viime vuonna Torinossa oli mahdollista käydä katsomassa aitoa pyhäinjäännöstä. Vierailijoita kertyi yhteensä yli 2 miljoonaa.

 

 

Ut ilmainen artikkelin alla