Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Dominikaanipappi James Channan: Dialogi rakentaa yhteiskuntarauhaa

 

– Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin olla dialogissa. Dialogilla voidaan vähentää ihmisten välisiä jännitteitä ja väärinymmärryksiä. Ja kun asenteet paranevat, on helpompaa yhdessä kitkeä epäoikeudenmukaisia käytänteitä, sanoo dominikaanipappi James Channan. Hän asuu maassa, jossa 96 prosenttia on muslimeita, 2 prosenttia hinduja ja vajaa 2 prosenttia kristittyjä.

Paksitanilaisella James Channannilla on yli 30 vuoden kokemus kristittyjen ja muslimien välisestä uskontodialogista ja rauhantyöstä. Hänelle ei ole riittänyt, että uskonnolliset johtajat istuvat kahvipöydässä ja keskustelevat. Hän edistää kaikkien ihmisten välistä sosiaalista rinnakkaiseloa ja keskinäistä kanssakäymistä arjen keskellä. Se on Pakistanissa välillä haastavaa mutta ei mahdotonta. 

– Suurin osa pakistanilaisista on rauhaa rakastavia ihmisiä. Kansasta 10 prosenttia on radikalisoituneita, ja tämä määrä riittää siihen, että varsinkaan vähemmistössä olevat eivät ole maassa turvassa, sanoo isä James. Vaikka hänen henkensä onkin vaarassa, hän ei pelkää tehdä rauhantyötään.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Kutsumukseni on rakentaa yhteisymmärrystä ja sovintoa sekä levittää kunnioitusta ja suvaistevaisuutta edistävää sanomaa. Tähän olen inspiroitunut ja tämä on sitä, minkä koen Jeesuksen kehottavan meitä, James toteaa.

Jumalanpilkkalain väärinkäytökset on lopetettava

– Pyhistä kirjoituksista ja uskonnollisista perinteistä on nostettava esille rauhaa edistävät kehotukset ja käytänteet. Uskontojen johtajien tulee saarnata hyvän puolesta. Pakistanin valtion on saatava koulujen opintosuunnitelmiin uskontodialogiopetusta, James Channan listaa toimia dialogin puolesta. Alkuvuonna hän osallistui maansa silloisen pääministerin Raja Pervez Ashrafin järjestämään uskontodialogikonferenssiin, missä luotiin suunnitelmia yhteisymmärryksen lisäämiseksi maassa. Keskusteluissa useat muslimijohtajat ja -oppineet toivoivat, että jumalanpilkkalain väärinkäyttö saataisiin loppumaan rankaistavilla toimilla.

Channanilla on kerrottavanaan lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka ihmisiä on väärin perustein syytetty jumalanpilkasta. Eräässä tapauksessa yhtä hindumiestä syytettiin jumalanpilkasta, kun hän pudotti Muhamed-nimisen kauppamiehen käyntikortin maahan. Hindu ei ollut suostunut ostamaan Muhamed-nimiseltä ja siitä suivaantuneena kauppamies nosti syytteen hindua vastaan kiivaasti väittäen, että hindu oli pilkannut profeetan nimeä.

Väärät syytökset nähdään usein viimeistään korkeimmassa oikeudessa väärinä. Kaikilla ei ole mahdollisuutta viedä asioita niin pitkälle. Väärät syytökset oikeudenkäynteineen nielevät ihmisten ja heidän lähipiiriensä voimavaroja. Joskus käy niin, että joku joukko ei ole kuitenkaan tyytyväinen tuomarien päätöksiin vaan he ottavat oikeudenistunnon jälkeen oikeuden omiin käsiinsä ja hyökkäävät syytteestä vapautetun kimppuun.

Dialogi perustuu solidaarisuuteen ja yhteistyön edistämiseen

James Channan johtaa Lahoressa dominikaanien rauhankeskusta. Hänen yhteistyökumppaninaan on Pakistanin suurimman moskeijan, pääimaami Maulana Abdul Khabir Azad. Badshahi moskeijaan mahtuu rukoilemaan 100.000 ihmistä. Vuonna 2004 isä James puhui ja rukoili moskeijan uskontodialogiseremoniassa. Se oli ensimmäinen kerta moskeijan 350-vuotisessa historiassa, kun siellä kuultiin kristityn sanoja.

– Dialogi muslimien kanssa perustuu keskinäiseen luottamukseen, solidaarisuuteen ja tasa-arvoon sekä yhteistyön ja rauhanomaisen rinnakkaiselon edistämiseen, näkee James Channan.

Hänet palkittiin Pakistanin rauhanpalkinnolla viime vuonna. Vuotta aikaisemmin hän ja Badshahin pääimaami saivat yhteistyöstään Suomen uskontodialogiverkoston myöntämän Kultainen sääntö -palkinnon.

James Channan toimii myös kansainvälisen uskontodialogijärjestön URIn (United Religions Initiative) Pakistanin koordinaatorina. Pakistanissa toimii reilu 40 URIn toimintapiiriä. URI on maailman suurin ruohonjuuritason dialogia edistävä järjestö, johon kuuluu yli puolen tuhatta ruohonjuuritason järjestöä ja yhteisöä noin 80 maassa.

Verkoston tehtävänä on lopettaa uskonnolla motivoitu väkivalta konkreettisella uskontodialogilla ja kulttuurien välisellä yhteistyöllä. Suomen ensimmäinen piiri, Turun Uskontojen Foorumi, perustettiin samaisena vuonna kuin URI aloitti virallisesti toimintansa eli vuonna 2000.

Suomessa on kaikkiaan neljä URI- piiriä, joista tällä hetkellä aktiivisin on kansainvälinen Uskot ilman rajoja ry

James Channan puhuu uskontodialogin haasteista ja mahdollisuuksista Myllypuron mediakirjastossa, Kiviparintie 2, keskiviikkona 10.7. kello 17-19.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)