Dokumentaristi Arman Alizad: ”Ilman uskoa moni heittäisi hanskat tiskiin”

 

Arman Alizadin mielestä ihmisiä on helpompi kohdata, kun asettuu välillä heidän asemaansa. Hän vertaa sitä shakin pelaamiseen, jossa laudan kääntää toisin päin. Kuva: Ilkka Kujala

Arman ja viimeinen ristiretki -ohjelmassa nähdään ensi viikolla köyhien romanialaisten elämää. Ohjelman tekijän mukaan usko on voimavara vaikeissa olosuhteissa.

– Se oli sama kuin olisi mennyt maaseudulle 30-luvulla. Ei ollut sähköä, puhelimia, lämmitystä. Talvella sehän on painajainen, dokumentaristi Arman Alizad kuvasi Romanian köyhien olosuhteita Radio Patmoksen haastattelussa eilen.

Hän on kuvannut yhdessä Tuukka Tiensuun kanssa maassa jakson matkailuohjelmaansa Arman ja viimeinen ristiretki, josta nähtiin Jim-kanavalla ensimmäinen tuotantokausi syksyllä 2013. Ohjelmassa Alizad tutustuu elämään maailman vaarallisimmilla ja köyhimmillä alueilla ja pyrkii antamaan äänen niille ihmisille, joille sitä ei yleensä anneta. Sarjan toinen tuotantokausi käynnistyi tänä syksynä samalla kanavalla.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Alizad kertoi kokeneensa, että romanialaisten vaikeissa elinolosuhteissa usko Jeesukseen toi yhteisölle voimaa ja vaikutti heidän elämänasenteeseensa.

– Sen näki, miten onnellisia ihmiset olivat. Sen aistii, että onko tarmoa ja elämän voimaa, vai oletko masentunut. Tuolla kaikki, jotka olivat uskossa, loistivat ja heillä oli mielettömästi palavaa voimaa ja energiaa.

Usea romanialainen vakuutti Alizadille myös pysyneensä poissa ikävyyksistä uskon avulla.

– Siellä oli monia, jotka sanoivat, että jos en olisi löytänyt Kristusta, tekisin varkauksia.

 

Kurjuuden näkeminen muuttaa 

Arman Alizad päätyi tekemään ohjelmaansa Romaniaan törmättyään netissä Operaatio Joulunlapsen videoon. Operaation kautta romanialaisille ja moldovalaisille lapsille jaetaan kymmeniätuhansia joululahjoja vuosittain. Suomessa se toimii Patmos Lähetyssäätiön alla.

– Siinä oli lähimmäisen rakkaus kiteytettynä yhteen videoon, hän korosti.

– Koin, että Romania on paikka, mihin pitää mennä. Halusin kontrastia siihen, että on vauras Eurooppa mutta varjopuolena äärimmäistä köyhyyttä.

Alizad toteaa, että kaikki köyhyys ja kurjuus, joita hän näkee maailmalla, on muuttanut häntä ihmisenä. Ihmiskohtalot ovat avartaneet sielua, sydäntä ja mieltä, mutta samalla yhteiskuntakriittisyys on lisääntynyt.

– Joskus tulee olo, että oma kupla on hyvä ja tieto lisää tuskaa, mutta pidemmän päälle se tuo ymmärrystä.

Kuvauksissa tapaamilleen ihmisille hän ei kehtaa kertoa, miten hyvin Suomessa asiat ovat. Mies otti haastattelussa esimerkiksi bangladeshilaisen ompelija-naisen, jonka lapsi syntyi kuolleena, koska pomo ei päästänyt häntä ajoissa synnyttämään. Pari päivää tapahtuneen jälkeen pomo tuli kolkuttelemaan kotiovelle ja vaatimaan naista takaisin työhön. Hänen oli suostuttava käskyyn, koska työpaikan vaihtaminen ei ollut mahdollista eikä varaa jäädä pois työstä. Nainen näkee näin ollen joka päivä miehen, joka on vastuussa hänen lapsensa kuolemasta.

Alizadin mukaan tällaista kokeneelle ihmiselle ei voi sanoa, että Suomesta löytyy ilmainen terveydenhuolto tai että meillä saadaan äitiyspakkauksia.

– Hän luulisi, että auon päätäni, jos menisin sellaista kertomaan.

Samalla Alizad totesi, että Suomen ongelmia ei kuitenkaan tule väheksyä ja että maassamme on paljon apua tarvitsevia ja köyhyyttä.

 

Ensi maanantaina 12.10. Jim-kanava lähettää Arman ja viimeinen ristiretki -ohjelman Romania-jakson. Radio Patmoksen haastattelu on kuunneltavissa tästä. Toimittajana Ilkka Kujala.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie