Dalai-lama puhuu ruotsalaisessa kirkossa

 

Buddhalaisten suuri johtaja tiibetiläinen Dalai-lama vierailee Ruotsissa huhtikuussa. Matkan aikana Dalai-lama tulee vierailemaan muun muassa Lundin tuomiokirkossa.
– Maailmassa on vain harvoja persoonia, joilla on vastaavaa vetovoimaa. Dalai-laman ja esimerkiksi Nelson Mandelan kaltaiset persoonat ovat aivan omassa sarjassaan. Meille on suuri ilo vastaanottaa hänet tänne Ruotsiin, kommentoi Lundin tuomiorovasti Håkan E Wilhelmsson.

Wilhelmsson ei näe mitään ongelmaa suuren buddhajohtajan osallistumisella kristilliseen jumalanpalvelukseen.

– Dalai-lama ei ole pääasiassa tietyn uskonnon edustaja vaan enemmänkin koko ihmiskunnan. En usko, että tässä on mitään uskontojen sekoittumisen vaaraa. Kaikki uskonnolliseen tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta pitävät häntä arvossa. Dalai-lamalla on suuri symbolinen arvo, analysoi Wilhelmsson Dagenin verkkosivuilla.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Lama esiintyy Tukholmassa julkisesti 15. 4 ja sitten hän siirtyy Lundiin osallistuakseen muun muassa tuolloin pidettäviin jumalanpalveluksiin. Wilhelmssonin mielestä kirkko on yksi uskonnollisista rakennuksista.

– Jokaisessa maan kolkassa on rakennuksia, joissa ihmiset voivat etsiä jotain syvempää. Ruotsissa nämä rakennukset sattuvat olemaan kirkkoja. Toisissa maissa on muita uskonnollisia taloja.

Wilhelmsson arvelee, että Dalai-lama tulee puhumaan rauhasta ja rakkaudesta. Minkäänlaisen buddhalaisen propagandan mahdollisuuteen Wilhelmsson ei usko.

Dalai- laman on kutsunut Ruotsiin hyväntekeväisyysjärjestö IM, jonka puheenjohtajana Lundin tuomiorovasti Wilhelmsson toimii. IM:llä on pitkä yhteistyöhistoria buddhajohtajan kanssa. Huhtikuisen vierailun arvellaan olevan Dalai-laman viimeinen matka Ruotsiin. Dalai lama on ilmoittanut aikomuksestaan jäädä eläkkeelle ja palata kotiinsa Dharamsalaan, Intiaan.