Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

CT: Kiinan kahden lapsen politiikka tuskin yhden lapsen politiikkaa parempi

 

Kuva: Ermell/Wikimedia Commons

Amerikkalainen Christianity Today -lehti ottaa kantaa Kiinan tekemään päätökseen siirtyä kahden lapsen politiikkaan.

Vuonna 1979 Kiina otti väestönkasvun hillitsemiseksi käyttöön yhden lapsen politiikan. Sen mukaan pariskunnalle saisi syntyä vain yksi lapsi. Säännöksen rikkomisesta syntyneet lapset eivät esimerkiksi ole oikeutettuja yhteiskunnan kustantamaan koulunkäyntiin. Lokakuussa 2015 Kiina päätti kuitenkin siirtyä yhden lapsen politiikasta kahden lapsen politiikkaan.

Christianity Today -lehden pääkirjoituksessa 31.12. toimittaja Matt Reynolds ottaa voimakkaasti kantaa Kiinan päätökseen. Vaikka jotkut ovat iloinneet Kiinan päätöksestä, Reynolds huomauttaa, ettei uusi politiikka ole paljon vanhaa parempi.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

”Löysennetty kuristusote perheitä kohtaan ei tarkoita, että Kiina katuisi valtiolähtöistä julmuutta. Homman nimi on valtion oma taloudellinen etu”, Reynolds kirjoittaa.

Hänen mukaansa rajoituksia on vastustettava, vaikka sallittujen lasten lukumäärä nostettaisiin kymmeneen. ”Kaikki valtion säätämät rajoitukset perhekokoon ovat luonteeltaan tyrannimaisia.”

Reynolds perustelee väitettään vetoamalla perheen olemukseen, joka on hänen mukaansa ”iloinen lisääntyminen”. ”Perheen muodostava ja ylläpitävä rakkaus ei jää paikalleen. Se pursuaa yli.”

Reynolds myöntää, että useimmat perheet saavuttavat jossain vaiheessa pisteen, jossa ”iloinen lisääntyminen” tulee vaikeaksi tai mahdottomaksi. Ikääntyminen, terveydentila, taloudellinen tilanne, ahdas koti ja tuhannet muut tekijät saavat vanhemmat rajoittamaan lasten lukumäärää. ”Mutta valtion rautanyrkillä säädetyn asetuksen ei tulisi koskaan ajaa perheen hartaan päätöksen yli”, Reynolds toteaa.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet