Craciun Fericit! Tuberkuloosisairaalan lapset saivat joululahjansa

 

Nikita tykkäsi uudesta lakista sekä pikkuautostaan. Kaksivuotias Nikita sairastaa tubia. Hän on Kishjinevin tuberkuloosisairaalassa hoidossa. Kuva: Anitta Koivisto

Operaatio Joulun Lapsi -jakelutiimi vei joululahjoja Moldovan köyhille ja sairaille lapsille. Moni lapsi sai ensimmäistä kertaa joululahjan.

Huoneessa tuoksuu kloriitti, kun istun lattialla ja pieni Vasia -poika hamuaa lattialta vihkosta, missä kerrotaan Jeesuksesta. Poika kääntää sivuja ja katsoo kuvia hyvin tarkoin. Olemme Moldovassa Kishjinevin lasten tuberkuloosisairaalassa ja Vasian omassa huonessa, jossa on muitakin pieniä tuberkuloosia sairastavia lapsia. Olen juuri vähän aikaa sitten pääsalissa pakettienjakotilaisuudessa ojentanut tälle samalle pojalle kenkälaatikkojoululahjan, jonka poika otti halukkaasti syliinsä.

Vasia kyykistyi heti kurkkaamaan lahjaansa. Ihmettelimme yhdessä ihania tavaroita, mitkä laatikosta putkahtivat esille. Otin paketista pehmolelun ja kutitin sillä pojan poskea. Ujo hymy leviää lapsen kasvoille.

IK-opisto Neliöb. 19.2.-3.3.

Moldovan tubiparantolan ja tubisairaalan 220 lasta saivat joululahjansa. Patmos Lähetyssäätiön Operaatio Joulun Lapsi -jakelutiimi kävi jakamassa kahtena viimeisenä jakelupäivänään Tyrnovon tuberkuloosiparantolan ja Kishjinevin tuberkuloosisairaalan lapsille suomalaisten tekemiä kenkälaatikkojoululahjoja. Patmos auttaa ympäri vuoden näitä tubilapsia ja molempia tuberkuloosilaitoksia.

Jakelutiimi vei lahjoja myös kouluihin, seurakuntiin, päiväkoteihin ja erityispäiväkotiin, missä oli muun muassa liikuntavammaisia lapsia, cp-vammaisia, yms., sekä kuuroja että mykkiä lapsia. Lahjat saivat myös satapäinen lapsijoukko, joka koostui erityisen vaikeissa kotioloissa elävistä lapsista. Lahjat toivat suuren ilon kaikille. Todennäköisesti lahja oli lapsen elämän ensimmäinen joululahja.

Patmos auttaa ympäri vuoden myös juutalaisseurakuntia ja työntekijöitä ja he käyvät jatkuvasti sadoissa kodeissa, joissa on vanhuksia, jotka eivät pääse mihinkään, kertoo lähetyspastori Petri Mäkilä. Heidän luonaan käydään säännöllisesti ja autetaan lääkkeissä ja ruuassa, koska he elävät niin pienillä eläkkeillä. Vanhuksilla olosuhteet ovat kauheat. On luteita ja täitä ja äärimmäistä köyhyyttä. Eläkkeet ovat 20 -50 euroa kuukaudessa ja siitä menee puolet lämmitykseen. Mäkilä kävi maanantaina katsomassa vanhuksia ja kertoo yhdestä isoäidistä, joka on ottanut kotiinsa kaksi lapsenlastaan, kun lasten isä oli kuollut ja äiti alkoholisoitunut.

Suomesta vietiin 37 144 joulupakettia Romanian ja Moldovan köyhille lapsille. Jakelutiimiin kuului 12 henkilöä; seitsemän OJL -vapaaehtoista sekä kaksi OJL:n työntekijää Ilkka Kujala ja Antti Kaikkonen ja Patmos Lähetyssäätiön lähetyspastori Petri Mäkilä. Pakettien jako tapahtui yhdessä paikallisseurakuntien jakelutiimien kanssa. Lapista paketteja tuli lähes neljätuhatta. Seuraavaksi nämä samat lapset kutsutaan Suureen Seikkailuun, joka on 12-osainen lasten opetuslapseuskoulu.

Teksti Anitta Koivisto