Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

CNN: Oregonin kouluampuja surmasi kristityt

 

New York Times julkaisi etusivullaan kuvan Roseburgin surmapaikassa Yhdysvaltaiin Oregonissa.

USA:ssa Oregonin ampuja valikoi uhreikseen kristittyjä oppilaita, uutisoi CNN. Chris Harper Mercer oli käskenyt kristittyjen nousta seisomaan ennen surmatyötä.

Silminnäkijän mukaan ampujaksi on nimetty 26-vuotias Chris Harper Mercer oli ennen murhaavia laukauksia sanonut sanat: ”Hyvä, koska olette kristittyjä, tulette näkemään Jumalan sekunnin kuluttua.”

New York Timesin viranomaislähteen mukaan ampuja vaikuttaa olleen ”täynnä vihaa”. Hänen motiiveistaan ei ole tietoa. Poliisi on kuulustellut miehen perhettä ja ystäviä ja tutkii tämän verkkokirjoittelua selvittääkseen, mitä syitä miehellä oli tekoonsa.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Paikallismedian mukaan mies olisi kysynyt uhreiltaan heidän uskontoaan. News-Reviewelle puhuneen silminnäkijän mukaan mies käski ennen tulituksen aloittamista ihmisten kertoa, mihin uskontokuntaan he kuuluvat.

Mies sai surmansa tulitaistelussa poliisin kanssa koulun alueella. Ilmeisesti mies ei itse opiskellut oppilaitoksessa, jossa avasi tulen.

Viranomaisten mukaan ampumisessa kuoli ainakin 10 ihmistä ja ainakin seitsemän haavoittui, osa vakavasti. Uhrien määrästä on liikkunut ristiriitaista tietoa.

Viranomaisten mukaan ampujalla oli kolme käsiasetta ja ainakin yksi pidempipiippuinen ase.

Kohteeksi joutunut kaupunki sokissa

Oregonissa uusimman kouluampumisen näyttämöksi eilen joutunut Roseburgin kaupunki suree joukkosurmassa kuolleita. Asukkaat aikovat kokoontua illalla Yhdysvaltain aikaa pitämään kynttilämuistotilaisuuden uhreille, kertoo paikallinen uutissivusto.

– Tämä on rauhallinen yhteisö. Tällaisen mittaluokan rikos on koko yhteisölle valtava sokki, sanoi paikallispoliisi John Hanlin tiedotustilaisuudessa surmatöiden jälkeen.

Roseburg on 22 000 asukkaan kaupunki, joka sijaitsee noin 300 kilometriä etelään Oregonin suurimmasta kaupungista Portlandista. Ampuminen tapahtui Umpquan koulussa, jossa opiskelee myös paljon aikuisopiskelijoita. Kaikkiaan koulussa on noin 3 000 täysipäiväistä ja noin 10 000 osa-aikaista opiskelijaa. Umpquan koulun syyslukukausi oli alkanut maanantaina.

Kouluampuminen on jälleen kerran nostattanut Yhdysvalloissa vaatimuksia aselakien tiukentamisesta ja mielenterveysongelmaisten hoidon parantamisesta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi ampumisen jälkeen pitämässään puheessa, että joukkosurmien jälkeen uhrien ajatteleminen ja heidän puolestaan rukoileminen ei enää riitä.

Obaman mukaan joukkosurmista on tullut Yhdysvalloissa rutiinia, eikä aseiden saamisen pitäisi olla näin helppoa Yhdysvalloissa.
Obama vetosi kongressiin aselakien muuttamiseksi.

– Joka kerta, kun tällaista tapahtuu, tulen tuomaan esiin sen faktan, että aselakeja tulee tiukentaa. En kuitenkaan pysty siihen yksin.

Radio Dein seuraa Oregonin tilannetta tasatunnein uutislähetyksissään.

CNN-STT-Reuters–AFP/Radio Dei

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)