Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Bible journaling rikastuttaa hengellistä elämää

 

Bible journalingia voi toteuttaa monin eri tavoin. Kuva: Saga Boberg

Raamatusta voi saada paljon irti jo tavanomaisella lukemisella, mutta Bible journaling antaa hengelliselle elämälle uusia ulottuvuuksia kuvataiteen keinoin.

Bible journaling, epävirallisesti suomennettuna raamattupäiväkirjailu, on lähtöisin Yhdysvalloista. Se on Raamatun tekstien pohdintaa visuaalisin keinoin. Työtapoja on yhtä monta kuin tekijöitäkin, sillä Bible journalingissa vain mielikuvitus on rajana.

Osalle tämä laaja käsite voi tarkoittaa Raamatun marginaaleihin piirtämistä, toisille taas kuvallisen päiväkirjan pitämistä tai jopa taulujen maalaamista luetuista raamatunkohdista.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Harrastus löytyi Instagramista

Aktiivinen seurakuntanuori ja tämän kevään ylioppilas Saga Boberg löysi Bible journalingin Instagramista, jossa hän seuraa monia kristittyjä kuvataideharrastajia.

– Jo viime vuonna kiinnitin huomiota handlettering-ilmiöön, raamatunlauseiden kirjoittamiseen käsin kalligrafiatyyliin. En kuitenkaan ajatellut sen olevan minun juttuni, koska en ole kovin kärsivällinen tai pikkutarkka, Boberg kertoo.

Alun epäröinnistä huolimatta Boberg päätti kuitenkin kokeilla kuvan ja tekstin yhdistämistä Bible journaling -työskentelytavassa, ja jäikin koukkuun heti ensimmäisestä kerrasta. Hän teki ensin nopeita mustavalkoisia kuvia lukemistaan raamatunlauseista, mutta on sittemmin alkanut käyttää töissään myös värejä.

– Tässä voin yhdistää monta ihanaa asiaa: Raamatun lukemisen, kuvataiteen ja kirjoittamisen, hän iloitsee.

Boberg ei käytä kuvien teossa mitään yhtenäistä kaavaa, mutta kertoo yleensä hiljentyvänsä Raamatun ääreen ja rukoilevansa, että Jumala puhuisi tekstien kautta. Viime aikoina Boberg on lukenut erityisesti Psalmeja ja Sananlaskuja, joista syntyy helposti mitä erilaisimpia mielikuvia.

Lahjat Jumalan käytössä

Boberg on parhaillaan mukana kotikaupungissaan toimivassa Bible journaling -pilottiryhmässä, jonka tarkoituksena on muun muassa tehdä rippikoululaisille värityskirja. Hänen mukaansa Bible journaling avaa uusia näkökulmia Raamattuun.

– Jakeisiin tulee aivan uutta syvyyttä ja todentuntua, kun niitä kirjoittaa omin käsin. Työskentely rikastuttaa hengellistä elämää, Boberg sanoo.

Bobergin mukaan Bible journalingiin ei liity tavallisen maalaamisen ja taiteilun tapaan juuri paineita. Päämääränä ei niinkään ole virheetön lopputulos, vaan Jeesuksen seurassa oleminen itselle luontaiseen tapaan. Näiden hetkien aikaansaannoksista voi lisäksi olla iloa muillekin.

– Toki omien lahjojen antamisessa Jumalan käyttöön on riskinsä – sen seurauksena saattaa päätyä hämmentäviin tilanteisiin ja kuvat tietysti voivat koskettaa muitakin kuin tekijää itseään. Itse koen, että Bible journaling on hyvä ilosanoman kertomisen tapa monien muiden joukossa, Boberg päättää.