Bestseller-kirjailija Raimo Mäkelä vastaa narsismikeskusteluun

 

Raimo Mäkelä sanoo naisten luonnehäiriöiden yleistyneen.

– Narsistisesti persoonallisuushäiriöisten naisten määrä on koko ajan kasvussa. Miehet joutuvat kohtaamaan yhä enemmän luonnehäiriöisiä naisia eri asetelmissa, sanoo tietokirjailija ja pappi Raimo Mäkelä.

Mäkelä vastaa terapeutti Seppo Jokisen Seurakuntalainen.fi:ssä avaamaan keskusteluun, jossa Jokinen esitti narsistisen käyttäytymisen olevan erityisesti miehille ominainen sairaus.

Raimo Mäkelä arvioi, että jo vähintään viidennes luonnehäiriöisistä on naisia, ja ero miesten osuuteen on kaventumassa.

Dei Neliöb. 4.-7.3.

– Tilastokeskuksen tuoreet tiedot osoittavat, että törkeitä perheväkivallantekoja ja lasten pahoinpitelyjä naiset tekevät enemmän kuin miehet, Mäkelä huomauttaa.

Vuonna 2008 perheessä törkeän pahoinpitelyn tai henkirikoksen yrityksen kohteeksi joutui 116 miestä ja 111 naista. Tilastossa on mukana poliisin tietoon tulleet tapaukset.

– Henkiseen väkivaltaan naiset pystyvät keskimäärin paremmin kuin miehet, Mäkelä arvioi.

Itsekeskeisen kulttuurin sairaus

Narsismia käsittelevän bestsellerin Naamiona terve mieli kirjoittanut pastori julkaisee runsaan viikon kuluttua uuden narsismia käsittelevän teoksen Sydämen haava. Mäkelän edellistä narsismikirjaa on myyty 23 000 kappaletta.

Tietokirjailija löytää syyt luonnehäiriöiden lisääntymiseen syvältä.

– Se johtuu osaltaan itsekeskeisyyttä ja itsetehostusta ihannoivasta läntisestä kulttuuristamme ja kasvatuksesta, josta puuttuvat yhä useammin rajoja asettava kurssi tai varauksettomasti syliinsä sulkeva rakkaus – tai molemmat.

– Naisten kohdalla vaikuttaa myös se yleinen asenne, joka tekee vähemmän eroa naisten ja miesten välillä ja arvioi heitä samalla mittarilla.

Tutkija Venla Salmi Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta myöntää, että miesuhrien näkökulma on suomalaisessa perheväkivallan tutkimuksessa jäänyt syrjään.

– Ehkä naisen ajatellaan olevan haavoittuvampi uhri ja sillä tavalla halutaan korostaa naisuhrin asemaa.

Lue myös: Seppo Jokinen: ”Narsistinen persoonallisuushäiriö enemmän miesten kuin naisten sairaus”

Lue lisää Sydämen haava -kirjasta Perussanoman sivuilta.