Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Beatrix Potterin hengelliset juuret

 

Muistatko vallattoman Petteri Kaniinin tai siilirouva Siiri Sipisen? Näiden eläinhahmojen luoja Beatrix Potter kirjoitti ja kuvitti 1900-luvun alkupuolella lukuisia eläinsatukirjoja, joista tuli maailmankuuluja.

Mutta Beatrix Potter oli paljon muutakin kuin taiteilija. Jo nuorena hän tutustui Englannin järviseudulla paikalliseen pappiin ja National Trust -ympäristöjärjestön perustajaan Hardwicke Rawnsleyhin, joka puhui voimakkaasti ympäristönsuojelun puolesta. Rawnsley teki suuren vaikutuksen Beatrixiin, josta tulikin järjestön merkittävä tukija. Vuosien mittaan hän osti useita tiloja ja maata järviseudulta suojellakseen alueiden koskemattomuutta. Kuoltuaan hän testamenttasi National Trustille yli 1600 hehtaaria maata ja useita tiloja.

Beatrix Potterin hengelliset juuret olivat unitarismissa, joka on 1500-luvulla syntynyt kristinuskon suuntaus. Nykyiset kirkon jäsenet muistavatkin mielellään kuuluisan kirjailijan yhteydet kirkkoon, vaikka Potter eläessään kritisoikin seurakuntaa liiallisesta tarpeesta miellyttää ihmisiä ja valtakirkkoa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

”Kaikki uskonnon ulkoiset muodot ovat lähes hyödyttömiä ja loputtomien ristiriitojen aiheuttajia… Minä uskon, että on olemassa suuri voima, joka tekee työtä hiljaisuudessa, jotta kaikki kääntyisi parhain päin. Niinpä, elä ihmisiksi äläkä murehdi muusta.”