Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Baldina löysi rauhan kirkosta Boko Haramin hyökkäyksen jälkeen

 

Kamerunilaisen Baldinan ja hänen miehensä on ollut vaikeaa tulla toimeen sen jälkeen, kun Boko Haram tappoi yhden heidän pojistaan ja ajoi toisen pojan pakenemaan kotoa kaupunkiin. He ovat saaneet Open Doorsilta hätäapua.

Boko Haram ja muut ääri-islamistiset ryhmät eivät toimi ainoastaan pohjoisessa Nigeriassa, vaan levottomuudet ulottuvat Kamerunin, Tsadin ja Nigerin raja-alueille. Kamerunin pohjoisosa on kärsinyt levottomuuksista erityisen paljon. Vuonna 2020 Open Doors kirjasi ainakin 41 hyökkäystä kyliä vastaan. On aina olemassa vaara, että yksittäisen kristityn maanviljelijän kimppuun hyökätään tai hänet kidnapataan. Se, että joku tapetaan, voi olla tuhoisaa koko hänen perheensä selviytymisen kannalta. Baldina ja hänen ikääntynyt miehensä ovat liian heikkoja puolustaakseen itseään tai viljelläkseen maata. Kirkosta on tullut Baldinalle sekä hengellinen että fyysinen pakopaikka.

Boko Haram murhasi Baldinan esikoisen

”Hän oli hyvä poika”, Baldina muistelee esikoispoikaansa.

Baldina kertoo, kuinka hänen esikoiselleen kävi. ”Poikani nimi on Kamadi Cheguede. Hän oli 25-vuotias, kun Boko Haram hyökkäsi kimppuumme ja murhasi hänet. Boko Haram hyökkäsi kyläämme ollessamme kotona. Poikani hyppäsi muurin yli päästäkseen pakoon, mutta he odottivat siellä ja tappoivat hänet. Muut talossa olevat selvisivät hengissä pysymällä piilossa.” Baldina kertoo, kuinka tärkeä rooli Kamadilla oli heidän perheessään ennen tuota kauheaa päivää: ”Hän auttoi minua maatilan töissä. Hän pui hirssin ja jauhoi kasvattamamme maapähkinät, ja toi sen kaiken minulle kotiin. Hän neuvoi minua kanojen kasvatuksessa. Hän leikkasi ohdakkeiset pensaat minun puolestani. Hän oli hyvä poika.”

KRS Krito 10.-23.6.

Toinen poika pakeni

”Hän pakeni kaupunkiin kertomatta minulle”, Baldina suree toisen poikansa kohtaloa.

Suurimman osan elämästään Baldina on ollut nimellisesti kristitty. Hyökkäyksen jälkeen hän löysi tiensä kirkkoon, jossa hän käy usein hakemassa mielenrauhaa. Hän ei pysty unohtamaan murhattua poikaansa, mutta ei myöskään poikaa, joka selvisi hyökkäyksestä ja pakeni kaupunkiin. Baldina sanoo: ”Hän pakeni kaupunkiin kertomatta minulle… Me olemme hyvin huolissamme; emme pysty syömään. Sydämissämme ei ole rauhaa.” Normaalissa tilanteessa vastuu vanhemmista olisi siirtynyt nuoremmalle pojalle vanhemman kuoltua.

Kirkosta löytyi lohdutusta ja apua

”Kun kuulen hyvän sanoman ja kuuntelen lauluja, tunnen oloni lohdutetuksi”, Baldina kuvaa kirkossa käymisen merkitystä elämässään.

Pohjois-Kamerunin kirkot ovat toivon keskuksia. Jumalanpalvelukset lievittävät Baldinan surua. Hän kertoo: ”Menin kirkkoon, koska sydämeni oli haavoilla menetettyäni poikani. Sydämessäni myllersi ja kuohui. Ajattelin, että kirkossa löydän rauhan. Kun kuulen hyvän sanoman ja kuuntelen lauluja, tunnen oloni lohdutetuksi. Kiitän Jumalaa kaikesta. Hän auttaa minua pysymään vahvana tänään.”

Baldinan perhe on yksi niistä yli 400 perheestä Pohjois-Kamerunissa, jotka ovat saaneet Open Doorsin hätäapua tänä vuonna. Kuluneen vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana Open Doors toimitti hätäapua yli kolmelle tuhannelle kristitylle Kamerunissa. Baldina kommentoi: ”Kun olitte antaneet minulle tämän kaiken, menin siskoni luo ja sanoin: ’Katso, mitä olen saanut.’ Kerroin hänelle: ’Pidän paljon niistä ihmisistä. He auttoivat minua paljon. Ilman tätä ruokaa kuolisin nälkään. Antakoon Jumala heille pitkän elämän.’ Kiitos! Olen kiitollinen. Olen saanut riisiä ja hirssiä. Sain jopa vaatteita, maton ja suolaa. Kiitos oikein paljon. Te annoitte ne minulle. Jumala antoi ne minulle.”

Rukousaiheita:

 • Kiitetään Jumalaa Baldinan uudistuneesta ja vahvistuneesta uskosta. Rohkaiskoon se muitakin Pohjois-Kamerunissa palaamaan kirkkoon ja vahvistamaan suhdettaan Jumalaan.
 • Rukoillaan Baldinan karanneen pojan puolesta. Pyydetään, että hän etsii ja löytää hyvän seurakuntayhteyden. Rukoillaan myös, että hän ottaa yhteyttä vanhempiinsa, jotta nämä saavat tietää hänen voivan hyvin.
 • Rukoillaan, että Jumalan rauha ympäröi Baldinan, kun pelko ja huoli ottavat hänet valtaansa.
 • Rukoillaan, että hän jatkossakin luottaa Jumalaan kaikissa tarpeissaan ja että hän saa kasvaa yhä vahvemmaksi uskossaan.
 • Rukoillaan Baldinan kirkon ja sen johtajien puolesta. Pysyköön kirkko pakopaikkana heikoille ja huolten musertamille. Rukoillaan, että monet palaavat kirkkoon Baldinan tavoin.
 • Pyydetään, että kirkosta tulee yhteisön vahva tukipilari ja toivon majakka huolimatta siitä, että Boko Haramin iskut edelleen jatkuvat. Lukemattomat kristityt ovat menettäneet rakkaitaan näissä iskuissa. Rukoillaan, että Jumalan henki lohduttaa heitä.

Faktaboksi

 • Terroristijärjestö Boko Haram ei toimi vain Nigeriassa, vaan myös Kamerunin, Tsadin ja Nigerin raja-alueilla.
 • Se tekee hyökkäyksiä paitsi kyliin myös yksittäisiä, kristittyjä maanviljelijöitä vastaan.
 • Vuonna 2020 Open Doors kirjasi ainakin 41 hyökkäystä kyliin Pohjois-Kamerunissa.
 • Open Doors on antanut tänä vuonna hätäapua yli 400 perheelle Pohjois-Kamerunissa ja yli kolmelle tuhannelle ihmiselle Kamerunissa.
 • Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta Kamerunissa.

Katso video

 

 
Lahjoita A