Avioeron kokenut muusikko Tommi Kalenius: ”Kannattaa kääntää kaikki kortit ja katsoa, voiko toisen löytää”

 

Tommi Kalenius esitti Toisillemme kauniit -kappaleen Jippu ja ihmisen ääni -ohjelmassa. Kuva: Antti Suonio

Tommi Kalenius kertoi Jippu ja ihmisen ääni -ohjelmassa tuoreesta avioerostaan. Laulaja-lauluntekijä kehotti hakemaan ajoissa apua parisuhteen ongelmiin.

Muusikot Tommi Kalenius ja Jippu keskustelivat tänään avioerosta Radio Deissä, Jippu ja ihmisen ääni -ohjelmassa. Tommi Kalenius on hiljattain käynyt läpi avioeron, joka päätti pitkäaikaisen parisuhteen. Jippu puolestaan on eronnut kahdesti.

Tommi Kalenius ja hänen ex-vaimonsa ovat molemmat kotoisin Äänekoskelta. He tutustuivat nuorina ja menivät naimisiin parikymppisinä. Pariskunta musisoi pitkään gospelmusiikkia esittävässä Turvakytkin -yhtyeessä. Kaleniukset olivat avioliitossa melkein 15 vuoden ajan. Tommi Kalenius kertoi Deissä, että he olivat vahvasti rakastuneita naimisiin mennessään. Hän tiedosti kuitenkin myös sen mahdollisuuden, että parisuhde saattaisi joskus päättyäkin.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

– Hyvin merkittävä osa meidän parisuhteessa oli, että me jaettiin samaa perustaa uskosta ja elämänkatsomuksesta. Se oli kaiken muun pohjana.

Tommi Kalenius toi esiin, että hän ”kasvoi yhteen” puolisonsa kanssa pitkän suhteen aikana. Toisaalta hän korostaa, että he kävivät samalla läpi myös henkilökohtaista kasvuprosessia. Nuorten aikuisten elämään sisältyi monia muutoksia: muuttaminen pieneltä paikkakunnalta Helsinkiin, opiskelut ja sen jälkeen työelämään siirtyminen. Tommille harrastuksena alkaneesta keikkailusta ja biisien tekemisestä tuli ajan myötä työtä.

Kaleniukset kävivät läpi yhden eron sijasta kaksi

Tommi Kalenius kuvasi Jippu ja Ihmisen ääni -ohjelmassa, että hän koitti ex-vaimonsa kanssa hakea apua parisuhteen ongelmiin useammalta taholta. Ennen ensimmäistä eropäätöstä puolisot kävivät kirkon perheneuvonnassa. Laulaja-lauluntekijä paljasti, että perheneuvonta oli heille ”todella hyvä juttu”. Se käynnisti heissä prosessin, sai ensimmäistä kertaa kunnolla miettimään, missä heidän parisuhteessaan oikein mennään. Eron jälkeen Tommi Kalenius osallistui myös eroseminaariin, jossa saman tilanteen kokeneiden kanssa käytiin läpi sekä eroa että omaa identiteettiä.

– Kyllä me käytiin pitkä tie siinä [eroprosessissa]. Me erottiin tavallaan kaksi kertaa. Sitten, ennen kuin lopullinen ero tapahtui, me ikään kuin löysimme toisiamme uudestaan ja päätimme, että katsotaan vielä, voisiko meillä olla mahdollisuus.

Tommi Kalenius analysoi, että hänen työnsä keikkailevana muusikkona ja lauluntekijänä on vaatinut paljon myös suhteelta. Se on aiheuttanut ”poissaolevuutta” ajoittain myös kotona.

– Siitä taiteesta ja sen tekemisestä on kasvanut niin suuri intohimo, muusikko kuvasi.

Tommi Kalenius kertoi, että syy yksi siihen, miksi hänestä on tullut muusikko ja lauluntekijä on se, että hän on jo nuoresta asti etsinyt voimakkaasti omaa identiteettiään. Muusikko toi esiin, että hänen ”sisällään on niin paljon selittämätöntä omasta itsestä”.

– Se on varmasti ollut hyvin merkittävä osa sitä, miksi asiat ovat lähteneet menemään huonosti suhteessa, että on ollut niin paljon selvitettävää itsensä kanssa. Tottakai aina kummankin omat elämät vaikuttaa. En kanna hirveää syyllisyyttä siitä, että kun ammattini on tämä, niin siitä johtuen kävi näin. Mutta on saattanut tulla sellainen ajatus, että toisen elämä on sellaista, mistä ei toinen välttämättä enää niin hyvin tiedä, että se on muuttunut ja meni nuorena vähän kuin eri ihmisen kanssa naimisiin kuin silloin kun se [parisuhde] loppui.

Muusikko kuvasi, että sen jälkeen, kun pariskunta päätti vetää pois eropaperit ja alkaa rakentaa uudelleen yhteistä elämäänsä, tapahtui vuoden sisällä useita heidän elämäänsä järkyttäviä asioita: Kaleniukset joutuivat kohtaamaan kolmen läheisen ihmisen kuoleman. Nämä tapahtumat tuntuivat ”niin kipeiltä ja järisyttäviltä”, että pariskunnan oli ”hirveän vaikea löytää parisuhteessakaan harmoniaa”.

– Luopuminen ja menettäminen tekee kipeää. En voi tässä hetkessä sanoa, että olisin sen kaiken käsitellyt, eikä se varmaan koskaan tule niin olemaan. Se on vaan sellaista kipua, joka on annettu, joka toisaalta täytyy vaan sietää ja toisaalta siinä on jotain niin sietämätöntä, että sitä ei vaan kykene käsittelemään, Tommi Kalenius lausui.

Laulaja-lauluntekijä kokee, että hänen olisi ollut hyvä etsiä yhdessä ex-puolisonsa kanssa jo aiemmin apua avioliittonsa ongelmiin. Hän rohkaiseekin kaikkia pariskuntia, jotka kokevat suhteessaan ongelmia, etsimään tarvittaessa rohkeasti ulkopuolista apua.

– Kannattaa kääntää kaikki kortit ja katsoa, voiko toisen löytää, koska toinen on mahdollista löytää uudestaan. Kannattaa hakea apua ja keskusteluyhteyttä. Jos ei sitä löydy oman puolison kanssa, niin sitten jonkun ulkopuolisen henkilön kanssa, joka auttaa näkemään, onko mahdollista ylipäätään jatkaa yhdessä.

Ero ei saa kostautua lapsille

Tommi Kalenius toi esiin Radio Deissä, että hänen lähisuvussaan on ollut paljon avioeroja. Muusikon mielestä avioero on kristillisissä piireissä edelleen pitkälti tabu. Hänen kohdallaan, muusikko uskoo, oman suvun historia on toisaalta helpottanut erosta kertomista, kun sitä ei ole kauhisteltu. Kalenius kuitenkin paljastaa, että omien vanhempien ero on ollut hänelle erittäin raskas asia. Kaleniuksen vanhemmat erosivat hänen ollessaan 18-vuotias.

Muusikko kertoo kantaneensa sisällään kipua vanhempien erosta asti.  Vuosien varrella pidetyissä sukujuhlissa on hänen mukaansa ollut todella kiusallista, kun on pitänyt sopeutua tilanteesiin, jossa juhlissa on ollut paikalla sekä isä ja äiti, mutta he eivät ole voineet sietää toisiaan ja kaikkien osapuolten on pitänyt löytää tapa luovia sosiaalisen vyyhdin keskellä. Kaleniuksen mielestä kaikista surullisinta erotilanteissa on se, että ”lapset joutuvat lukemaan sitä peliä”.

Tommi Kalenius kertoi päättäneensä jo ollessaan avioliitossa entisen vaimonsa kanssa, että mikäli he joskus eroavat, niin se ei saa tapahtua riitaisasti eikä erosta saa seurata katkeroitumista.

– Mutta toisinhan kävi, kun me erottiin, niin kyllä siinä riideltiin ja kyllä siinä tuli katkeruus ja suru ja viha ja pettymys ja epäonnistumisen tuska ja kaikki tämä tällainen. Mutta sitten tein päätöksen, että mulla on vain tämä yksi ainoa elämä ja mä en sitä halua käyttää katkeruuteen ja vihanpitoon. Pitää pystyä hyväksymään se, että tämä asia nyt meni näin ja se on mun elämän suurin epäonnistuminen ja kipu, mitä mä saan kantaa koko loppuelämäni. Mutta se ei saa kostautua lapsille, että se katkeruus ja viha olisi jotain sellaista, mistä he joutuisivat kärsimään loppuelämänsä.

Tommi Kalenius kertoi olevansa entisen vaimonsa kanssa sen verran hyvissä väleissä, että he pystyvät edelleen tapaamaan ja keskustelemaan asioista. Kalenius toi esiin, että vaikka parisuhde on päättynyt,  ex-puolisoilla jatkuu yhteinen vanhemmuussuhde, jossa ”ajatellaan kahden ihanan, pienen lapsen parasta.”

Laulaja-lauluntekijä näkee, ettei hengellisyydestä saa tulla suorittamista tai muodostua lisätaakkaa ihmisille. Hän on vahvasti sitä mieltä, että hengellisyyttä ei saa käyttää aseena, jolla toinen ihminen koitetaan saada pysymään parisuhteessa. Kaleniuksen mielestä parisuhde, jossa toinen tai molemmat osapuolet voivat huonosti, täytyy pystyä päättämään.

– Hengellisyyden tulee kantaa meitä, eikä niin että me kannetaan ja raahataan sitä uskoa selässämme mukana, niin että siitäkin tulee painolasti. Sehän on elämän kaunein ja ihmeellisin asia, että sulla on tällainen perusta, mikä kantaa, vaikka kaikki musertuu. Ja omassa elämässäni olen huomannut, että usko muuttuu vaan todemmaksi, kun kaikki menee kurjemmaksi, Tommi Kalenius kiteyttää.

Tie gospelmuusikosta sooloartistiksi  

Tommin muusikonura alkoi Turvakytkin-yhtyeestä, joka toimi vuosina 2001 – 2005. Yhtye esitti kristillistä pop- ja rock-musiikkia. Turvakytkimeltä ilmestyi myös kolme levyä.

Tällä hetkellä Tommi keikkailee sekä sooloartistina että Tommi Kalenius trio –kokoonpanon kanssa. Tommin keikkakalenterista löytyvät tulevat keikat.

Tommi Kaleniuksen luotsaamia Kale-klubeja on järjestetty jo parin vuoden ajan, aluksi Helsingissä, mutta myöhemmin ne ovat laajentuneet eri puolille Suomea. Illoissa on ollut esiintymässä 20 huippuartistia, muun muassa Juha Tapio, Jesse Kaikuranta, Jippu ja Jukka Leppilampi. Seuraava Kale-klubi järjestetään Lauttasaaressa, Helsingissä 14.4. Tuolloin Kaleniuksen vieraana on Pekka Simojoki ja Exit-yhtye.

Tommi Kaleniuksen soolouran ensimmäinen julkaisu oli vuonna 2007 ilmestynyt albumi Jäljet, vuonna 2011 julkaistiin Ihminen on ihmisiä ja huhtikuussa 2015 ilmestyi kolmas albumi Liikuta mua. Laulaja-lauluntekijän singleistä paljon radiosoittoa ovat saaneet muun muassa Me ollaan, Vieläkö rakkaus kantaa, Ottaisitko mut, Gloria ja Toisillemme kauniit. Tommi Kalenius on lisäksi tehnyt kappaleita monille suomalaisille artisteille, muun muassa Jari Sillanpäälle, Katri Helenalle, Suvi Teräsniskalle, Reckless Lovelle ja Siru Airistolalle.

Vuonna 2015 Tommi Kalenius nimitettiin Kirkon Ulkomaanavun Suvilinnun lähettilääksi yhdessä ohjaaja-käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaan kanssa. He tuottivat ja kuvasivat Suvivirsi -videon Kambodžassa paikallisen kouluprojektin tukemiseksi.

Jippu & Rainer Friman ja ihmisen ääni Radio Deissä keskiviikkoisin kello 16 ja uusintana tiistaisin kello 22. Jaksot kuunneltavissa myös verkossa: radiodei.fi/ihmisenaani