Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Tutkija Atte Kaleva: ”Ei kannata valkopestä islamia”

 

Atte Kaleva muistuttaa, että jihad eli pyhä sota on osa islamia, eikä sitä pidä kieltää. Toisaalta vain murto-osa muslimeista on terroristeja. Kaleva pureutuu jihadismiin tuoreessa kirjassaan Jihad ja terrori.

Islam on kristinuskon jälkeen toiseksi suurin uskonto. Muslimeja on 1,6 miljardia. Atte Kalevan mukaan islamin päämäärä on, että lopulta kaikki maailman ihmiset olisivat islaminuskoisia. Kaleva vieraili Helsingin Kirjamessuilla keskustelemassa jihadismia käsittelevästä kirjastaan.

Terroristit pitävät itseään hurskaina muslimeina

– Suurin osa terroristeista kokee olevansa hurskaita muslimeja. He huutavat ”Allahu akbar” [Jumala on suurin] iskiessään. On selvää, että heidän motivaationsa kumpuaa islaminuskosta. Tämän asian kieltämistä olen kutsunut valkopesuksi – Pyrimme muokkaamaan islamista länsimaiseen liberaaliin oikeuskäsitykseen ja eettiseen hyvän käsitykseen sopivaa. Silloin teemme väkivaltaa ideologialle itselleen. Meidän pitää suhtautua islamilaisiin terroristeihin heidän lähtökohdistaan käsin, jotka ovat monesti voimakkaan uskonnolliset, Atte Kaleva muistutti.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Kaleva on tutkinut islaminuskon sunnilaiseen suuntaukseen kuuluvaa, äärifundamentalistista, salafistiliikettä.

– Kun luen Koraania ja hadith-kokoelmaa, johon on talletettu profeetan elämäntapa, niistä on helppo löytää oikeutus järkyttäville iskuille, joita Euroopassakin on tehty. Kun mujahidinit [islamilaiset taistelijat] taistelivat Neuvostoliiton joukkoja vastaan 1980-luvun alkupuolella, palestiinalaistaustainen Abdullah Azzam sanoi, että sellainen henkilö, joka ei ole taistellut tai vakaasti aikonut taistella jihadissa, ei voi päästä paratiisiin. Jihadista muodostui yksi islamin perusteko.

Kaleva tuo esiin, että monet muslimit eivät kuitenkaan hyväksy sitä, että jihadistit painottavat ulkoista jihadia [pyhää sotaa] sisäisen kilvoittelun kustannuksella.

Afganistan oli jihadismin kehto

Atte Kalevan näkemys on, että globaali jihadiliike syntyi Afganistanissa 1980-luvun loppupuolella, kun Neuvostoliiton joukot oli karkoitettu maasta ja Osama bin Laden ja Abdullah Azzam olivat perustaneet Al-Qaidan.

– Se ei pidä paikkaansa, että USA loi Al-Qaidan, vaikka se tukikin mujahidineja taloudellisesti taistelussa neuvostojoukkoja vastaan. On myös sanottu, että USA loi ISIS-järjestön, islamilaisen valtion, mutta ei sekään ole totta. USA kylläkin vaikutti voimakkaasti ISIS:in voittokulkuun Irakissa. Saddamin vallasta syöksemisen jälkeen kaikki Baath-puolueeseen kuuluvat – armeijan  ja virkamieskunnan johto – erotettiin viroistaan ja näin luotiin voimakkaasti katkeroitunut, vaikutusvaltainen, hyvin verkottunut sunnalaisten joukko. He siirtyivät ISIS:iin. Saddam oli sortanut shiiamuslimeja. Hänen jälkeensä valtaan nostettiin shiia, joka sorti sunneja. Tällä tavoin Irak paitsi tarjottiin kultalautasella Iranille, myös luotiin pohja sille sosiaaliselle hyväksynnälle, josta ISIS:in voittokulku kumpusi.

Atte Kaleva kritisoi USA:n tempoilevaa Lähi-Idän politiikkaa: Yhdysvallat on toisinaan halunnut puuttua maiden sisäisiin asioihin, toisinaan se on ollut puuttumatta – esimerkiksi silloin kun Syyrian presidentti Al-Assad käytti kemiallisia aseita omia maanmiehiään vastaan.

– Yhdysvallat valitsee jonkin toimijan, ja katsoo, että tämä on hyvis ja kaikki muut ovat pahiksia. Häntä tuetaan, kunnes huomataan, että hän on erittäin epäsuosittu. Tällä näyttämöllä kaikki ovat pahiksia.

Demokratia ei kuulu islamiin

Al-Qaidan ja ISIS:in lisäksi kolmas Lähi-Idässä vaikuttava ääri-islamistinen järjestö on Muslimiveljeskunta. Se on poliittinen järjestö, joka pyrkii Kalevan mukaan islamisoimaan yhteiskuntaa puoluepolitiikan kautta.

-Tämä on täydellinen kauhistus Al-Qaidan tai ISIS:in kannattajille, jotka ovat sitä mieltä, että puoluepolitiikka on epäislamilainen tapa hallita. Demokratia ei kuulu islamiin, koska [muslimien mukaan] vain Allah voi päättää siitä, kuka hallitsee. Salafistisen tulkinnan mukaan hallitsija valitaan moskeijassa hyvämaineisista, kunnollisista muslimimiehistä.

Kaleva tuo esiin, että globaalissa jihadiliikkeessä on tapahtunut jo jonkin aikaa ideologista hajaannusta. Liikkeellä ei ole selkää ykkösmiestä – sellaista  kuin Osama bin Laden oli 2000-luvulla – eikä  selkeää johtajuutta.

– Tutkijapiiresissä odotetaan hartaasti, koska globaalin jihadistiliikkeen toimijat rupeavat julistamaan toinen toisiaan vääräuskoisiksi. Silloinhan liike hajoaisi omaan mahdottomuuteensa.

Atte Kaleva tuo esiin, että Euroopassa tehdyistä terrori-iskuista huolimatta jihadistiliikkeen fokus on edelleen Lähi-Idässä. Tutkija valottaa terrori-iskujen taustalla olevaa muutosta ajattelutavassa:

– Kun [ISIS:in] kalifaatti oli voimakkaimmillaan, kaikki vierastaistelijat tulivat sinne Turkin kautta. Kalifaatilla oli sopimus Syyriassa Turkin kanssa – Turkki päästi läpi tulijat ja kalifaatti sai myydä öljyä pimeille markkinoille Turkin kautta. Ehtona oli, ettei Turkissa ei tapahdu yhtäkään terrori-iskua. Eikä tapahtunut. Sitten Turkki katkaisi maayhteyden kalifaattiin, jolloin oli äärimmäisen vaikeaa päästä taistelemaan kalifaatin riveihin. ISIS:in propaganda vaihtui, enää ei sanottu: ”Tulkaa tänne, taistelkaa täällä”, vaan ”Pysykää siellä, missä olette ja tappakaa heitä veitsin ja ajakaa heidän päälleen autoilla”.

Internet radikalisoi

Terrori-iskut eivät uhkaa Suomen valtiollista olemassaoloa. Islamilainen terrori on kuitenkin tullut myös Suomeen. Turun terroristi on tutkijan mukaan esimerkki muutoksesta siinä tavassa, miten radikalisoituminen tapahtuu.

– Enää ei aivopestä kuulijakuntaa ylhäältä käsin moskeijassa perjantairukouksen aikaan, vaan radikalisoituminen tapahtuu niin, että terrorijärjestö tekee näyttävän iskun, joka toimii mainoslauseena: Me ollaan kykeneviä ja pystyviä. Silloin tästä ideasta kiinnostuneet ihmiset omalla kotikoneellaan tai puhelimellaan hankkiutuvat nettiin ja etsivät sieltä propagandamateriaalia. Sitten he katselevat tätä materiaalia ja radikalisoivat itse itseään. Tähän on viranomaisten äärettömän vaikeaa päästä käsiksi. Mutta kun alkaa horisontaalisen radikalisoitumisen vaihe eli samalla tavalla ajattelevat liittyvät yhteen ja ryhtyvät keskenään vaihtamaan ajatuksia ja viestejä, yleensä netin kautta, tähän voidaan päästä käsiksi.

Jihadismin tutkija muistuttaa, että entiset ISIS-taistelijat voivat olla merkittävänä apuna kamppailussa terrorismia vastaan.

– Propagandan torjunnassa tärkeitä ovat sellaiset henkilöt, jotka ovat itse olleet mukana jihadissa, jopa taistelemassa ISIS:in riveissä Syyriassa, mutta palanneet takaisin pettyneinä ja alkaneet kertoa muille: ”Älkää lähtekö sinne, se ei ole totta, mitä teille puhutaan”. Heitä uskotaan, koska he ovat lähtöisin jihadistien omista riveistä.