Arkkipiispan vaali käynnistyy 25.9. ehdokasasettelulla – vaaliin ilmoittautunut jo neljä kandidaattia

Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma on lupautunut mukaan arkkipiispan vaaliin. Kuva Aarne Ormio/Kirkon kuvapankki

Arkkipiispan vaali käydään helmi-maaliskuussa 2018. Virallinen ehdokasasettelu alkaa maanantaina 25.9. ja päättyy 27.11.2017.

Arkkipiispan vaalin ehdokkaan voi asettaa valitsijayhdistys, jonka muodostaa vähintään 30 vaalissa äänioikeutettua henkilöä. Ehdokkaan tulee olla Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vihitty pappi.

Ehdokkaaksi seuraavaksi arkkipiispaksi on tähän mennessä ilmoittautunut neljä henkilöä. Viime viikolla ehdokkuudestaan kertoi Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma. Myös Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström on kertonut asettuvansa ehdolle. Hänen tukijansa keräävät parhaillaan nimiä valitsijayhdistyksen perustamiseksi.  Aikaisemmin ehdokkuudestaan ovat ilmoittaneet Turun entinen piispa, kansanedustaja Ilkka Kantola ja teologian tohtori Heli Inkinen.

Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström on piispakunnasta toinen arkkipiispan vaaliin mukaan lupautunut. Kuva Aarne Ormio/Kirkon kuvapankki

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon nykyisistä piispoista Kuopion piispa Jari Jolkkonen on kertonut, ettei aio asettua ehdolle arkkipiispan vaaliin. Myöskään Tampereen piispa Matti Repo ei aio asettua ehdolle.

Vuonna 2010 arkkipiispan vaalissa oli seitsemän ehdokasta.

Vaalin ensimmäinen kierros on 8.2.2018

Arkkipiispan vaalin ensimmäinen kierros käydään torstaina 8.2.2018. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, toinen vaali käydään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken torstaina 1.3.2018.

Äänioikeus arkkipiispan vaalissa on arkkihiippakunnan papeilla ja lehtoreilla sekä seurakuntien valitsemilla maallikkovalitsijoilla. Maallikkovalitsijoita on yhtä monta kuin hiippakunnan äänioikeutettuja pappeja ja lehtoreita eli 603. Äänivaltaisia ovat myös kaikki kirkolliskokousedustajat sekä hiippakuntavaltuustojen, tuomiokapitulien ja kirkkohallituksen jäsenet. Kaikkiaan äänioikeus vaaleissa on 1525 henkilöllä.

Vuodesta 2010 alkaen arkkipiispana toiminut Kari Mäkinen on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle 1.6.2018. Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuun alussa 2018.