Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Arkkipiispa rukoilee kansanedustajille viisautta

 

Arkkipiispa Kari Mäkinen. KUVA: KIRKON KUVAPANKKI/AARNE ORMIO

Arkkipiispa Kari Mäkinen pohdiskeli tänään facebook-päivityksessään aloitetta avioliittolain muuttamiseksi. Aloite on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Mäkinen pohtii muun muassa, mitä vaikutuksia päätöksellä on kirkkoon, mikäli avioliittolaki muuttuu.

”Kansanedustajille rukoilen viisautta ja niille jotka sisimmässään toivovat ja pelkäävät, levollisuutta”, Mäkinen päättää päivityksensä.

Kirkolla on Kari Mäkisen mukaan kolme mahdollista kulkureittiä, mikäli avioliittolaki muuttuu. Ensimmäisen mukaan kirkko säilyttää vihkioikeutensa, mutta vihkii avioon ainoastaan heteropareja. Toisen mukaan kirkko luopuu vihkioikeudestaan. Sen jälkeen se voi siunata maistraatissa solmitun avioliiton, jolloin on ratkaistava, siunaako se myös homoavioliitot. Kolmannen tien mukaan kirkko säilyttää vihkioikeutensa ja laajentaa käsitystään avioliitosta käsittämään myös samaa sukupuolta olevien suhteen.

Mäkinen ei suoraan ota kantaa siihen, kuinka eduskunnan tulisi asiasta päättää eikä hän kirjoituksessaan myöskään selkeästi asetu jonkin kolmen kulkureitin kannalle kirkossa. Sen sijaan hän toteaa, että ”kaikissa tapauksissa kirkossa on rauhassa paneuduttava avioliittoteologiaan ja valittava polku kirkon oman itseymmärryksen pohjalta.”

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Mäkisen mielestä läheisten sisarkirkkojen esimerkit osoittavat, että ”luterilaisen kristinuskon ja etiikan pohjalta voidaan tulla erilaisiin lopputuloksiin.”

Vielä hän sanoo, että riippumatta eduskunnan päätöksestä ja kirkon valitsemasta polusta ”sateenkaariparien ja -perheiden puolustaminen on tärkeää. Se ei minulle ole mielipidekysymys. Se on kristillisen uskon pohjalta nouseva kysymys ihmisarvosta.”

Luterilaisista piispoista Seppo Häkkinen (linkki) ja Jari Jolkkonen (linkki) ovat hiljattain myös pohdiskelleet julkisuudessa avioliiton olemusta.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie