Arkkipiispa Luoma ja Suomen ortodoksisen kirkon piispat vetoavat Moskovan patriarkaatin piispoihin rauhan edistämiseksi

 
Venäjän-ortodoksikirkon-patriarkka-virallisessa-asussaan-sivuttain-taustalla-kirkollisiin-asuihin-pukeutuneita-miehiä

Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill. Kuva: Istockphoto

Arkkipiispa Tapio Luoma on tänään 1.3. lähettänyt kirjeen Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirillille. Jo aikaisemmin Suomen ortodoksisen kirkon piispat ovat vedonneet Moskovan patriarkaatin piispoihin ja pappeihin rauhan puolesta.

Arkkipiispa Tapio Luoma on tänään 1.3. lähettänyt kirjeen Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirillille. Patriarkka on Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja. Kirjeessään arkkipiispa Luoma toteaa, että Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on seurattu syvästi järkyttyneenä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Hän vetoaa patriarkkaan ja rohkaisee tätä tekemään kaiken voitavansa sodan lopettamiseksi ja oikeudenmukaisen rauhan aikaansaamiseksi.

Suomen ortodoksinen kirkko lähetti lauantaina 26.2. paimenkirjeen, jossa se tuomitsee ehdottomasti Venäjän federaation sotatoimet Ukrainassa.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

”Mitään oikeutusta sotaan ei ole. Ukrainan kansaa on tuettava kaikin keinoin: sekä taloudellisesti keräyksien kautta että hengellisesti rukousten myötä.”

”Vetoamme myös Moskovan patriarkaatin piispoihin ja pappeihin rauhan edistämiseksi”, kirjeessä todetaan.

Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, eikä vaatinut Putinia lopettamaan sotatoimia. Kirill on ainoastaan tyytynyt toteamaan, että kehottaa kaikki konfliktin osapuolia tekemään kaikkensa siviiliuhrien välttämiseksi.

Venäjän ortodoksinen kirkko on maailman suurin ortodoksinen kirkko.

Suomessa ortodoksinen kirkko on Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin alainen.