Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

April Jazz -tapahtuma huipentuu vappuaattona jazz-messuun Tapiolan kirkossa

 

Tapiola Big Band musisoi Tapiolan kirkon jazz-messussa vappuaattona.

Vappuaattona Tapiolan kirkossa pidettävä big band –messu päättää tämän kevään festivaalin. Messussa uusi suomalainen musiikki soi noudattaen kuitenkin perinteisen hieman karsitun jumalanpalveluksen kaavaa.

Messussa lauletaan virsikirjan lisäksi adventtina 2016 käyttöön otetun virsikirjan lisävihkon lauluja. Messun on säveltänyt ja sovittanut Tapiola Big Bandia johtava kapellimestari Esko Heikkinen.

Jazz-messun esilaulajana toimii Tapiolan seurakunnan kanttorin Liisa Malkamäen johtama kuorokokoonpano, joka on koottu kolmesta seurakunnan kuorosta.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Jazz-messuun tulee uusia ulottuvuuksia kuten soiva saarna ilman sanoja. Käytännössä se tarkoittaa, että messussa on Raamatun lukukappaleiden lukemisen jälkeen big bandin soittamaa musiikkia saarnan paikalla.

– Tapiolassa tätä soitettua saarnaa edeltää evankeliumitekstin lukemisen lisäksi papin ajatuksia tekstistä aivan lyhyesti ja sitten soiva ”saarna”, Liisa Malkamäki kertoo.

Jazz-messussa noudatetaan päämessusta hieman poikkeavaa karsittua kaavaa.
– Seurakuntalaisille jaetaan käsiohjelma, jossa messun kulku selkeästi esillä. Kaikki laulettava löytyy nuotteineen virsikirjasta.  Laulettavaa on kyllä paljon.

Messusta vapun viettoon iloisin mielin

– Tapiola Big Band tarjosi johtajansa Esko Heikkisen säveltämää ja sovittamaa jazz-messua. Tartuimme tarjoukseen. Onhan big-band-musiikki erilaista, uusi on aina uutta ja reformaation merkkivuonna uudistuminen on yksi tärkeä sana. Lisäksi tämä on suomeksi ja suomalaisuus Suomi 100-juhlavuonna on myös musiikkityössämme teemana tänä vuonna, Malkamäki kertoo messun taustoja.

Malkamäen mukaan vastaavaa jazz-messua ei ole ollut aikaisemmin Tapiolan kirkossa.

– Joskus on ollut April-jazzien aikaan iltamessu, jolloin osa musiikista on ollut jazz-voittoista. Toki jazzilla on omat kannattajansa ja sitä on toivottu tuolloin lisää. Tätä Heikkisen messua on nyt esitetty vuoden aikana useasti: Helsingissä ja syksyllä Olarissa. 

Kanttori Liisa Malkamäki odottaa messulta raikasta big band -musiikkia taidokaasti soitettuna ja seurakunnan vahvaa veisuuta sen mukana.

– On hienoa, että paikallinen jazz-tapahtuma April-jazz on ottanut tämän messun tapahtuman päätöstilaisuudeksi. Vapun viettoon voisi lähteä messusta iloisin mielin.

 

 

 

Aiheet