Amerikkalainen tutkimus: Jumalan kolminaisuus puuttuu kristillisestä ylistysmusiikista – ja virsistä

 

Kuvituskuva: Sari Savela

Kun amerikkalaisissa kirkoissa ylistetään Jumalaa, ylistetään yleensä Jeesusta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kolmiyhteinen Jumala on vain harvoin mukana amerikkalaisten kristittyjen laulamien laulujen sanoituksessa. Tutkimuksessa analysoitiin 30 viimeisen viiden vuoden aikana suosituimman virren (hymn) ja 30 suosituimman ylistyslaulun sanoituksia. Evankelikaalisissa seurakunnissa lauletaan useimmiten Jeesuksesta, satunnaisesti Isästä ja vain harvoin Pyhästä Hengestä. Laulut, joissa viitataan kolmiyhteiseen Jumalaan ovat vielä harvinaisempia, kertoo Southern Wesleyan yliopiston tutkijat. Aiheesta uutisoi Christianity Today –lehti.

”Musiikin perusteella vaikuttaa, ettemme ole niin kolminaisuusopillisia kuin kuvittelemme olevamme”, yksi tutkimuksen tekijöistä, uskonnon professori Michael Tapper kertoo.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Tapperin mukaan kristityt sisäistävät paljon teologiaansa nimenomaan musiikin kautta. Hän on havainnut, että monet kristityt eivät pysty nimeämään viimeisimmän kuulemansa saarnana aihetta. Moni ei myöskään pysty siteeraamaan tutuimpia raamatunlauseita. Sen sijaan useimmat kirkossa käyneet muistavat tutun laulun tai virren säkeet.

Poikkitieteellisen lyriikka-analyysin toteuttivat Tapperin lisäksi englannin professori Britt Terry ja uskontotieteiden opiskelija Jacob Clapp. Kyse oli seurantatutkimuksesta vuoden 2015 tutkimukselle, jossa ei juurikaan löydetty sisällöllisiä eroja suositun ylistysmusiikin ja suosituimpien virsien välillä, vaikka monesti nykymusiikkia kritisoidaan pinnalliseksi.

Lyriikka-analyysissa mukana olleet virret olivat keskimäärin 165 vuotta vanhoja ja ylistyslaulut keskimäärin seitsemän vuotta vanhoja. Tutkimuksen mukaan uusien ja vanhojen laulujen teologisessa sisällössä ei ole merkittäviä eroja.