Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Älä tee sitä yksin

 

Ylistystä johtamassa Minna ja Tatu Koivukoski sekä Ilkka Kujala. Kallion Wapis kokoontuu Harjun Nuorisotalolla. Kuva: Tiia Klemettilä

Sitä ei pitäisi tehdä edes kaksin aviopuolison kanssa — ei, kun kysymyksessä on seurakunnan istuttaminen.

– Haluaisimme nähdä ihmisten tulevan uskoon. Pääkaupunkiseudulla asuu paljon ihmisiä, jotka eivät ole käyneet rippikouluakaan, pastori Tommi Ahonen perustelee uuden seurakunnan perustamista.

– Kun kuulin ensimmäisen kerran, että seurakuntia voi perustaa lähetystyönäkökulmasta, innostuin asiasta. Rukoilimme asian puolesta vaimoni Paulan kanssa. Seuraavana vuonna aloitin opinnot Suomen teologisessa opistossa näkynämme uusi seurakunta, seurakuntapastoriksi vuosina 2009–2013 opiskellut Tommi Ahonen kertoo.

Diakonia á la Wapis

Kallion Wapiksen toiminta alkoi syksyllä 2013 kaveriporukan epävirallisista kokoontumisista Helsingin Arabian rannassa opiskelijakahviossa. Siitä lähtien Paula Ahonen on johtanut vapaaehtoisten diakoniaryhmää. He käyvät kerran viikossa kehitysvammaisten eläkeläisten ryhmäkodissa laulattamassa asukkaita ja ulkoilemassa heidän kanssaan. Asukkaat ovat osallistuneet sittemmin Wapiksen joulujuhlaan.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Itsekin kiva tulla

Wapis saa käyttää Harjun nuorisotalon tiloja ilmaiseksi, muiden siellä kokoontuvien toimijoiden tavoin. Sunnuntaisissa jumalanpalveluksissa on käy reilu pari kymmentä henkilöä.

Ahosen mukaan seurakunnan ytimessä on yhteisö. Ihmisten tulee tuntea itsensä normaaliksi siinä joukossa, johon hän tulee.

– Suunnittelemme toimintaa siitä näkökulmasta, että seurakunta olisi paikka, johon olisi itsekin on kiva tulla.

Raamatussa kristityille annetaan melko vähän neuvoja siitä, miten jumalanpalvelusten yksityiskohdat tulisi järjestää.

– Seurakunnissa voitaisiin aktiivisesti miettiä, mikä on juuri meille luonnollinen tapa.

Yhden miehen esitys?

Kristillisessä uskossa on kysymys uskon ymmärtämisestä, mutta myös uskon hypystä.

– Rohkaistuin lähtemään seurakunnanistutusprosessiin, ja pastoriksi, kun huomasin, että pastorit ovat ihan tavallisia ihmisiä – heikkouksineen ja vahvuuksineen.

– Yksin ei uutta seurakuntaa pidä lähteä perustamaan. Seurakunta ei ole yhden ihmisen show.

– Jeesukseen uskominen jo itsessään tarkoittaa, että ihminen luopuu epäjumalistaan eikä pidä rahaa tai uraa ensisijaisena. Jo Luther opetti aikanaan, että siellä missä ei ole lähimmäisen vuoksi uhrautuvaa rakkautta, siellä ei evankeliumia ymmärretä.

Istutus on yhteistyötä

Kallion Wapis on virallisesti Espoon vapaaseurakunnan seurakunnanistutusprojekti, johon myös Helsingin vapaaseurakunta osallistuu. Alunperin joukko helsinkiläisiä nuoria aikuisia oli ottanut yhteyttä Ahoseen ja pyytänyt häntä mukaan uuden seurakunnan perustamistyöhön Helsinkiin.

Nyt Kallion Wapiksen toiminta on jo melko itsenäistä. Kuten muissakin vapaaseurakunnissa, rahavarat tulevat vapaaehtoisina lahjoituksina.

– Minut on palkattu osa-aikaisena pastorina. Lisäksi yritämme mahdollistaa kaikenlaista koulutusta johtajille ja vapaaehtoisille.

 

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024