Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Aida on kaikkien aikojen nuorin jäsen Vapaakirkon Kesäjuhlien päätoimikunnassa

 

17-vuotias Aida Karadavut sai kaikkien aikojen nuorimpana jäsenenä kutsun Vapaakirkon kesäjuhlien päätoimikuntaan.

– Nuorilta tulee visioita, vanhemmilta viisaus ja taito. Nämä yhdessä koituvat kaikkien parhaaksi, sanoo Aida Karadavut (17), tähän saakka nuorin Vapaakirkon kesäjuhlien päätoimikunnan jäsen.

Kutsu ensi kesänä Hämeenlinnassa 1.–3.7. järjestettävien Vapaakirkon kesäjuhlien päätoimikuntaan tuli Aida Karadavutille yllätyksenä.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

– Olen ollut aktiivisesti mukana Hämeenlinnan vapaaseurakunnan nuorten toiminnassa, mutta kun pastorimme Arto Kortemaa kysyi minua mukaan toimikuntatyöskentelyyn, ajattelin sen olevan lähinnä nuorten juhlien  suunnittelua.

Vasta hiukan myöhemmin Aidalle selvisi, että kyseessä olikin juhlien kokonaisuutta suunnitteleva päätoimikunta.

– Näin suuren tapahtuman järjestelyvastuu on minulle uutta, sillä olen aikaisemmin ollut järjestelemässä  lähinnä paikallisia leirejä ja nuorten tapahtumia.

Päätoimikunnassa työskentely on ollut avartavaa.

– Koko ajan on tullut ahaa-elämyksiä siitä, miten paljon eri asioita suurien juhlien järjestämisessä on otettava huomioon. Minulla on paljon opittavaa myös jumalasuhteessani, kun palvelen Jumalaa tällaisessa roolissa.

Juhlien talouteen liittyvät asiat Aida jättää suosiolla vanhempien ja kokeneempien päätettäväksi.

– Monissa asioissa saan olla oppijan roolissa, mutta hyvin ovat kokeneemmat ottaneet huomioon myös minun tuomiani ehdotuksia, kun olemme suunnitelleet esimerkiksi juhlien teemaa ja ohjelmaa.

Nuorekkuus ja kokemus tasapainossa

Aida pitää tärkeänä vanhempien ja nuorten välistä vuorovaikutusta seurakunnassa ja toivoo yhteishengen näkymistä myös vuotuisilla juhlilla.

– Juhlasuunnittelussa on hyvä ottaa huomioon myös nuorekkuus. Päätoimikunnassa voin tuoda esiin sitä, miten me nuoret koemme nykymaailman.

Aida toivookin, että nuoret voisivat olla enemmän mukana järjestämässä tapahtumia, tuomassa näkökulmia ja saamassa itse näkökulmia aikuisilta. Nuoret tuovat mukanaan uutta ja erilaista.

– Mielestäni meidän nuorten pitää kuitenkin kunnioittaa vanhempien kokemusta eli osallistua nöyrällä asenteella uutta visioiden.

Kesäjuhlilla Aida toivoo eri-ikäisten viihtyvän myös yhdessä.

– Silloin kesäjuhlista syntyy perhekokemus, eikä pelkästään erilliset juhlat lapsille, nuorille ja vanhemmille.

Päätoimikunnan näkökulmasta Aida pitää tärkeänä sitä, että suunnittelu ja päätökset tehdään rukoillen ja valppaasti Jumalan tahtoa kuulostellen.

– Juhlasuunnittelussa edetään tietysti selkeiden ohjeiden mukaan. Kokemus tuo siihen oman lisänsä. On kuitenkin hienoa, jos olemme avoimia ja alttiita Jumalan johdatukselle.

Tällä Aida kertoo tarkoittavansa sitä, että ohjelma ei ole vain esitystä, vaan juhlavieraat kokevat, että pääpaino on Jumalassa.

– Niin on ollut aikaisemminkin ja sen toivon nyt jatkuvan.

Teksti ja kuvat: Marjo Pulkkanen