Ahdisteleva ja piiskaava pastori Tellervo Koiviston elämän kipein muisto

 

Rouva Tellervo Koivisto täyttää tänään 2. tammikuuta 90 vuotta. KUVA: Yle

Tellervo Koivisto kertoo lapsena ja teinivuosina kokemastaan pastorin ahdistelusta Yle TV1:lle antamassaan 90-vuotispäivähaastattelussa.

Kirjailija Jari Tervon haastattelussa Tellervo Koivisto kertoo joutuneensa alakouluikäisenä uskonnon opettajana toimineen pastori Lauri Jokisen sadistisen kurinpidon ja ahdistelun kohteeksi. Koiviston mukaan pastorin käytös jatkui vuosia.

Jokinen kutsui nuoren tytön Huittisten pappilaan lukuisia kertoja. Vierailuilla toistui sama kaava: Pastori syytti tyttöä vilpillisyydestä ja uhosi poistavansa hänestä synnin.

Jalohaukat leiri vko 2

– Sitten hän istui korkeaan tuoliin ja veti minut siihen polvilleen. Pylly paljaaksi, käden ojennus, ruoska sieltä ja alkoi piestä, muistelee Tellervo Koivisto Tervon haastattelussa.

– Kun olin äidin kanssa samanaikaisesti saunassa, minulla oli vaikeuksia asettaa itseni niin, että nämä ruoskan jäljet eivät näkyneet, Koivisto kuvailee.

Ennen piiskaamista pastori oli vaatinut koulutytöltä synnintunnustusta. Papin armahduksen Tellervo Koivisto sai pappilassa kuulla vasta lyömisen jälkeen.

”Se oli jotain niin kamalaa, että minä ilmeisesti rupesin suureen ääneen vaan huutamaan.”

Tellervo Koivisto kertoo, ettei uskaltanut lapsena kertoa pappilassa käynneistään kotona.

– Kun isä oli vastustanut kouluun menoa, niin hän olisi varmasti sanonut, että nyt koulunkäynti loppuu. Hän olisi ehkä mennyt sanomaan tälle papille pahat sanat, mutta se ei olisi auttanut mitään, kertoo Koivisto syntymäpäivähaastattelussaan.

Kolmetoistavuotiaana Tellervo Koivisto kertoo käyneensä pappilassa viimeisen kerran.

– Silloin heti tiesin, että tämä oli taas toisenlainen kutsu. Merkit viittasivat siihen.

– Hän kysyi, joko sinulla on kuukautiset. Se oli siihen aikaan, se oli jotain niin kamalaa, että minä ilmeisesti rupesin suureen ääneen vaan huutamaan, että ei, ei, ei, ja pääsin sieltä ulos, sanoo Tellervo Koivisto YLE TV1:n haastattelussa kuvaillen päiväänsä elämänsä raskaimmaksi kokemukseksi.

Jari Tervon rouva Tellervo Koiviston 90-vuotispäivähaastattelu nähdään YLE TV1:ssä keskiviikkona 2. tammikuuta kello 21.05 alkaen.