Agnostikkoiltoja järjestäneiden pappien kohtalo ratkeaa keskiviikkona

 

Kirkon ei tulisi ulkoistaa oppiensa kriittistä tarkastelua vapaa-ajattelijoille vaan kirkon tulisi suhtautua avoimesti myös epäilyihin, joita suurella osalla kirkon jäsenistä jossain elämänvaiheessa on. Tällaisella ajatuksella neljä oululaista pappia puolustaa keväällä Oulussa järjestämiään agnostikkoiltoja. Oulun tuomiokapituli ilmoittaa huomenna keskiviikkona, johtavatko agnostikkoilloista tehdyt kolme kantelua jatkotoimenpiteisiin.

Agnostikkoilloissa kysyttiin muun muassa, onko Jumalaa olemassa ja pelastaako kaste. Iltojen järjestelyistä vastasivat Oulun evankelis-luterilaisten seurakuntien pastorit Mikko Salmi, Päivi Jussila, Árpád Kovacs ja Stiven Naatus. Agnostikko viittaa ihmiseen, joka ei tiedä, onko Jumalaa tai muuta yliaistillista olemassa.

Tuomiokapituliin tehtyjen kantelujen mukaan papit ovat rikkoneet pappislupauksensa järjestäessään agnostikkoiltoja. Pappislupauksessaan pappi lupaa pysyä kirkon opetuksessa.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Mikko Salmi myöntää, että agnostikkoiltojen otsikot olivat raflaavia. Hän kuitenkin katsoo, ettei agnostikkoilloissa ole kyse Raamatun opettamisesta kuten esimerkiksi papin pitämässä saarnassa jumalanpalveluksessa.

–  Pikemminkin kyse oli ääneen ajattelusta ja olennaisten kysymysten esittämisestä kuin teesien naulaamisesta, Salmi sanoo.

Salmen mukaan iltojen tarkoituksena oli nostaa rehellisesti suomalaisten, myös pappien, epäilyt rohkeasti pöydälle. Hän pitää ajatustenvaihtoa kuitenkin eri asiana kuin kirkon oppien kyseenalaistamista.

– Jokaisella organisaatiolla täytyy olla oppi. On kuitenkin älyllisesti epärehellistä pitää sitä absoluuttisena totuutena. Tutkimusten mukaan suuri osa kirkon jäsenistä ei usko kuten kirkko opettaa.

– Joillekin oma usko tuntuu olevan pappien opetusten varassa. Surullista, sillä tuskin kuoleman hetkellä voi papin selän taakse piiloutua.

Salmen mielestä kirkko tekee vahinkoa itselleen, jos se ulkoistaa oppiensa epäilyn vapaa-ajattelijoille, koska moni kirkon jäsen on agnostikko.

Piispainkokouksen pääsihteeri, dosentti Jyri Komulainen kommentoi maanantaina Iltalehdelle, että kirkon opeissa on aina jonkin verran tilaa ja tarvetta Salmen kaipaamalle kyseenalaistamiselle. Epäily ei piispainkokouksen pääsihteerin mukaan kuitenkaan saa olla itsetarkoitus.

– Tässä on jatkuva tasapainottelu. Toisaalta kirkolla on perintö ja traditio, toisaalta sen täytyy ottaa huomioon muuttuvat tilanteet. Välillä tuntuu, että kirkon konservatiivit eivät huomioi muuttuvaa yhteiskuntaa ja yksilöllisiä elämäntilanteita. Liberaalit taas eivät huomaa tradition voimaa.

Agnostikkoillat vetivät keväällä Oulun Vanhan pappilan täyteen väkeä. Lisäksi tuhannet uteliaat seurasivat iltoja internetissä joko suorana lähetyksenä tai tallenteina.

Mikäli Oulun tuomiokapituli päätyy huomenna keskiviikkona rankaisemaan oululaispappeja, mahdollinen rangaistus tulee pappislupauksen rikkomisesta. Lupauksessa luvataan pysyä Jumalan Sanassa, mikä viittaa kirkon opetukseen. Rangaistukseksi voi saada lievimmillään huomautuksen, ankarimmillaan papilta voidaan viedä oikeus toimia pappina.