Afganistanissa surmatut tunsivat hyvin paikallisen kulttuurin

 

Surun päivä laskeutuu iltaan Kansanlähetysopistolla Ryttylässä. Kuva Anne Lepikko

Torstaiaamuna 24. heinäkuuta Heratissa, Afganistanissa surmatut avustustyöntekijät olivat Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen kehitysyhteistyöntekijöitä. Afganistanissa he toimivat kansainvälisen kristillisen avustusjärjestön palveluksessa.Naiset surmattiin Heratin Shar-e-Now -nimisellä alueella. He olivat matkalla autossa kun heidän vierelleen ajoi moottoripyörällä kaksi miestä, jotka ampuivat heidät.Avustustyöntekijät olivat työskennelleet Afganistanissa pitkään. Molemmat puhuivat sujuvasti paikallista darin kieltä ja tunsivat hyvin paikallisen kulttuurin ja kunnioittivat sitä.

Toinen työntekijöistä aloitti työnsä Afganistanissa ensimmäisen kerran vuonna 1999. Hän koulutti mielenterveysalan työntekijöitä ja kehitti sosiaalihuoltoa muun muassa kartoittamalla mielenterveysongelmien taustalla olevia sosiaalisia ongelmia.

Toinen työntekijä aloitti kehitysyhteistyössä Afganistanissa vuonna 1998. Hän oli juuri palannut maahan kehitysjärjestön aluejohtajaksi. Hänen tehtäviinsä kuului naisten aseman ja toimeentulomahdollisuuksien parantaminen.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kansanlähetyksen yhteistyöjärjestö, jonka palveluksessa avustustyöntekijät toimivat, on vuonna 1966 perustettu kansainvälinen kristillinen järjestö. Se kehittää Afganistanin terveydenhuoltoa ja taloutta. Järjestön työntekijät muun muassa kouluttavat silmäsairauksien ja mielenterveyden ammattilaisia sekä tekevät vammais- ja lukutaitotyötä.

Vuonna 1980 surmattiin suomalaispariskunta

Afganistanissa on aiemminkin surmattu Kansanlähetyksen työntekijöitä. Vuonna 1980 Eeva ja Erik Barendsen murhattiin kotonaan Kabulissa.

Vuonna 2010 yhteistyöjärjestö menetti 10 työntekijää, kun sen liikkuvan silmäklinikan työntekijöiden kimppuun hyökättiin Nuristanissa Koillis-Afganistanissa.

”Menetimme erinomaisia työntekijöitä, jotka olivat löytäneet Jumalan rakkauden Kristuksessa ja halusivat jakaa sitä muille. Heidän kutsumuksenaan oli palvella paljon kärsinyttä kansaa samalla rakkaudella, jota olivat itse kokeneet”, Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen sanoo.

”Kutsumme kaikkia rukoilemme uhrien omaisten ja Afganistanin kansan puolesta sekä vakautta tähän maahan, jota työntekijämme rakastivat”, Tuovinen jatkaa.

Uhrien muistoksi pidetään hiljainen hetki perjantaina 25. heinäkuuta kello 12.

Surunvalitteluja voi lähettää sähköpostitse osoitteella suru@sekl.fi