Äänekoski ja Pirkkala kutsuvat Toivoa naisille -juhliin lokakuun lopulla

 
Mirja Montonen-Jalkanen luokkahuoneessa Senegalissa.

− Sain opettaa naisia lukemaan maaseudulla. Monet heistä olivat ensimmäisen polven kristittyjä. Koin, miten paljon heille merkitsi yhteinen rukous, kertoo entinen Senegalin-lähetystyöntekijä Mirja Montonen-Jalkanen. Hän on mukana Äänekosken Toivoa naisille -konferenssin valmisteluissa. Kuva: Mirja Montonen-Jalkasen albumi.

Valtakunnalliset Toivoa naisille -konferenssit järjestetään Pirkkalassa 30.10. ja Äänekoskella 31.10. Tapahtumien päävieraana on Toivoa naisille -liikkeen kansainvälinen johtaja Peggy Banks Yhdysvalloista.

Äänekoski valikoitui toiseksi juhlapaikaksi pitkälti Mirja Montonen-Jalkasen aloitteesta. Hän oli aiemmin palannut lähetystyöstä Senegalista ja asettunut Äänekoskelle, Suolahteen. Elettiin vuotta 2019. Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) lähetystyöntekijät Eeva ja Jari Vähäsarja tulivat vierailulle Keski-Suomeen kertomaan medialähetyksestä ja Toivoa naisille -työstä.

− Tunnen heidät, sillä hekin ovat olleet lähetystyössä Senegalissa. Eeva kysyi, olisiko minulla ehdottaa toiselle konferenssille keskeistä pitopaikkaa vähän pohjoisemmasta Suomesta. Vastasin, että Äänekoski. Se on keskellä ja sinne tulee teitä joka ilmansuunnasta, Mirja Montonen-Jalkanen muistelee.

Missiokampanja ilmainen (IRR-TV)

Ehdotus sopi myös Äänekosken seurakunnalle. Alun perin kevääksi 2020 suunnitellun konferensin piti juhlistaa Suomen Toivoa naisille -työn 20-vuotisjuhlavuotta. Tapahtuma jouduttiin perumaan ja toteutuu nyt puolitoista vuotta myöhemmin.

Jotain uutta seurakuntaan

Diakonissa Susanna Halinen Äänekosken seurakunnasta sanoo odottavansa, että konferenssi voisi tuoda jotain uutta oman seurakunnan elämään. Lähetystyö on osa hänen vastuualuettaan.

− Täällä on jo kiinnostusta Toivoa naisille -työhön ja paikallinen rukousryhmä on syntymässä. Lähetystyö on itsellenikin kiinnostava alue.

Äänekoski on sitoutunut ottamaan vuosittain vastaan kiintiöpakolaisia. Halinen näkee, että Toivoa naisille työ tulee lähelle pakolaisia.

− Näen tässä mahdollisuuksia. Odotan kohtaamisia naisten kesken.

Ohjausta arjen rukoukseen

Kansainvälisessä Toivoa naisille -liikkeessä on kaksi kulmakiveä. Toinen on rukouskalenteri, jossa on rukous jokaiselle päivälle maailman tyttöjen ja naisten puolesta. Kalenteri lisää tietoisuutta naisten tilanteesta eri maissa.

Toinen kulmakivi ovat eri medioiden kautta lähetettävät Toivoa naisille -ohjelmat, joissa puhutaan sekä naisen arjesta että hengellisestä elämästä. Suomalaiset tukevat ohjelmen lähettämistä kymmenellä kielellä Sansan kautta.

Mirja Montonen-Jalkanen kertoo monistaneensa ja jakaneensa rukouskalenteria kirkossa ja seurakunnan tiloissa. Kun hän on voinut antaa kalenterin vastaanottajan käteen, se on herättänyt kiinnostusta.

− Kalenteri ohjaa suomalaista naista arjen rukoukseen ja tukee häntä siinä. Sen avulla voi muistaa eri ikäisiä ja eri tilanteissa eläviä maailman naisia. Toisilla on iloa ja toisilla suruja ja hyvin monella tuskaa. Jumala on kaikkivaltias. Hän voi muuttaa tilanteita ja aukoa meidän ja muiden maailman naisten silmiä Jumalan mahdollisuuksille ja miten voimme toimia hänen käsinään ja suunaan täällä, Mirja Montonen-Jalkanen sanoo.

Hän jatkaa, että alkujuuri hänen ajatuksilleen rukouksesta on peräisin Afrikasta. Siellä hän oppi, että rukoillen on lähdettävä työhön ja tartuttava uuteen päivään. Kun hän vaikkapa lähti sikäläisen työtoverinsa kanssa autolla liikkeelle, työtoveri rukoili jopa auton puolesta, että se toimisi koko matkan usein huonolla tiellä.

Kantakaa toistenne taakkoja

Toivoa naisille -konferenssissa Pirkkalassa lauantaina 30.10. ja Äänekoskella sunnuntaina 31.10. Peggy Banks opettaa teemasta Kantakaa toistenne taakkoja. Mukana on myös seurakunnan työntekijöitä ja vapaaehtoisia sekä suomalainen Miia da Silva, joka toimii Toivoa naisille -työn aluekoordinaattorina Euroopassa, Lähi-idässä, Keski-Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa.

Äänekosken konferenssiin voi osallistua myös suoran nettilähetyksen välityksellä. Lue lisää.

Liisa Heinänen

 
Sansa artikkeliban 3.5. alkaen,MJa