Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

98-vuotiaan Billy Grahamin mittava perintö

 

Kuva: Billy Graham Evangelical Association

Maailmanlaajuisesti ehkä merkittävin evankelista Billy Graham täytti eilen 7.11. 98 vuotta. Grahamin työ on vaikuttanut miljoonien ihmisten elämään.

Graham syntyi maatilalla Pohjois-Carolinassa 7.11.1918. Ensimmäinen maailmansota päättyi neljä päivää myöhemmin. Graham onkin joskus vitsaillut, että viesti hänen syntymästään tavoitti maailman neljässä päivässä.

 

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Billy Grahamin työllä on ollut maailmanlaajuinen merkitys. Graham on todennäköisesti puhunut useammalle ihmiselle kasvotusten kuin kukaan toinen henkilö historiassa. Arvioidaan, että hän on julistanut evankeliumia 215 miljoonalle ihmiselle. Tämän päälle tulee vielä ne sadat miljoonat ihmiset, jotka hän on tavoittanut painetun median ja digitaalisten medioiden välityksellä. Vuonna 1956 Billy Graham perusti Christianity Today –lehden, josta tuli nopeasti yksi maailman luetuimmista kristillisistä aikakauslehdistä.

Graham järjesti Euroopassa kansainvälisiä konferensseja, jotka kiihdyttivät maailmanlaajuisen evankeliointiliikkeen syntyä. 59 kertaa hänet valittiin maailman ihailluimmaksi mieheksi.

 

Billy Grahamin työn merkityksellisin perintö lienee ne kolme miljoonaa miestä ja naista, jotka antoivat elämänsä Jeesukselle suurissa evankeliointikokouksissa ympäri maailmaa. Lisäksi on vielä lukematon joukko ihmisiä, jotka ovat hiljaisuudessa tehneet uskonratkaisun Billy Grahamin julistustyön hedelmänä.

 

Tehtävälleen uskollinen

 

Grahamin vaikutus erityisesti on paljon enemmän kuin mitä luvut kertovat. Evankelistalla on ollut vaikutusta ihmisten käsitykseen uskosta, jokapäiväiseen elämään, Amerikan politiikkaan ja kristilliseen toivoon. Billy Graham on henkilökohtaisesti tuntenut monia Yhdysvaltain presidenttejä. Kun Billy Graham Evangelical Association –järjestön päämajassa Charlotessa Pohjois-Carolinassa avattiin Billy Grahamin nimeä kantava kirjasto vuonna 2007, paikalla olivat Yhdysvaltain entisistä presidenteistä Jimmy Carter, George W. Bush ja Bill Clinton. Billy Grahamin suuruus ei kuitenkaan selity sillä, kuinka paljon ihmisiä on tullut uskoon hänen kauttaan tai keitä hän on tuntenut. Evankelistan merkittävyys on ennen kaikkea siinä, että hän on uskollisesti hoitanut tehtävänsä evankeliumin julistajana. Marraskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1934 nuori Billy Graham antoi elämänsä Jeesukselle ja sitoutui julistamaan evankeliumia pelastajasta myös muille. Sen tehtävän hän on täyttänyt ansiokkaasti.

 

Raamatun sana toimii

 

Teologialtaan Grahamin opetus on pysynyt melko samana vuosikymmenestä toiseen. Hän on korostanut Raamatun auktoriteettia, Jumalan kaikkivaltiutta, ihmisen syntisyyttä, Jeesuksen ristin kuolemaa, ylösnousemusta ja paluuta, uudestisyntymisen välttämättömyyttä, hengellistä ja moraalista kasvua, lähetystyötä ja kaiken päämäärää iankaikkista elämää.

Evankelista Graham uskoo, että Raamattu on sanasta sanaan totta, mutta se ei ole tärkeintä, vaan se, että Raamatun sana toimii käytännössä. Raamattu ei ole auktoriteetti vain siksi, että se on historiallisesti ja tieteellisesti tarkka jokaisessa yksityiskohdassa, vaan koska Raamatun Sana vaikuttaa sen, mitä se lupaa: synnyttää uskoa Kristukseen.

Julistustyönsä alkuvaiheissa Graham korosti uskonratkaisun ja selkeän kääntymyksen merkitystä uskoontulossa. Myöhemmin hän ymmärsi, että ihmiset voivat sitoutua Kristukseen hyvin eri tavoin. Esimerkiksi Grahamin vaimo Ruth ei olut koskaan kokenut selkeää uskoontuloa. Toiset vain yksinkertaisesti kasvavat uskoon.

 

Billy Graham viettää vanhuuden päiviään hiljaisuudessa. Tänä vuonna hänen perheensä ei järjestänyt isompia syntymäpäiväjuhlia. Grahamin vanhin poika Franklin Graham kertoi The Observer Charlotte –lehdelle, että ”jokainen sunnuntai, kun hän käy tapaamassa isäänsä, on juhlapäivä, sillä isä on elänyt jälleen yhden viikon.” Billy Grahamin vaimo Ruth Bell Graham kuoli vuonna 2007.

 

Billy Grahamin lapset ja lapsenlapset jatkavat tämän elämäntyötä.

Lähde: Christianity today

 

Aiheet