Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

8 faktaa, jotka Jeesuksesta tiedetään Raamatun ulkopuolella

 
Lasimaalaus Jeesuksesta.

Jeesus mainitaan useissa ei-kristillisissä lähteissä Raamatun ulkopuolella parin ensimmäisen vuosisadan aikana. Hänestä tiedetäänkin yllättävän paljon ilman Raamattuakin. KUVA: PEXELS

Sen lisäksi, että silminnäkijät kertovat Jeesuksen elämästä Uudessa testamentissa, hänet mainitaan useissa ei-kristillisissä lähteissä Raamatun ulkopuolella.

Moni on varmasti törmännyt nettikeskusteluissa seuraavan kaltaiseen väitteeseen: ”Jeesuksesta kerrotaan vain Raamatussa. Emme voi olla edes varmoja, että hän oli oikeasti olemassa.” Vaikka tutkijat ja ateistitkin tunnustavat Jeesuksen historiallisuuden, käsitys hänestä keksittynä satuhahmona hyppää yhä välillä nurkan takaa eteen.

Jeesuksen todenperäisyys selviää myös avaamatta Raamattua. Poimimme kahdeksan esimerkkiä, jotka kertovat Jeesuksesta Raamatun ulkopuolella.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

1) Jeesuksen ristiinnaulitsemisen aikaan oli pimeys ja maanjäristys

Tämän luonnonilmiön talletti alun perin historioitsija Thallus, joka eli Jeesuksen aikana. Valitettavasti hänen historiikkinsa ensimmäisen vuosisadan aikaisesta Välimeren maailmasta on tuhoutunut lähes täysin. Onneksi ennen tuhoutumista muut ehtivät kuitenkin siteerata sitä. Antiikin historioitsija Julius Africanus kuvaa, mitä Thallus kertoo ristiinnaulitsemisen tapahtumista: maa peittyi pimeyteen ja järisi.

Julius Africanus viittaa myös toiseen antiikin historioitsijaan Flegoniin, joka vahvistaa myös pimeyden: ”Oli täysi auringonpimennys kuudennesta yhdeksänteen tuntiin”, hän toteaa. Samalla hänkin tulee paljastaneeksi, että kaikki tämä tapahtui Tiberiuksen ollessa keisarina.

***

Haluatko lukea koko artikkelin? Lue se Uuden Tien verkkolehdestä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie